Nuth

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 227
Afstand: 15,6 km.
Start en Finish: Lunchroom Aan Hoes

Af en toe foetel ik een beetje, als het van pas komt. Vandaag is weer zo’n dag want de route leent zich er voor. Deze gaat namelijk van Nuth naar Sweikhuizen en terug. Aangezien het bergdorp bij mij om de hoek ligt verplaats ik het startpunt naar Gasterie de Bokkereyer. Bijkomend voordeel: na afloop van de wandeling kan ik gelijk even langs bij de enige winkel in het dorp, bakkerij ‘Brood op de plank‘.

Gasterie de Bokkereyer op de berg in Sweikhuizen

Ik parkeer tegenover een wei met alpaca’s en wandel rechts van de voormalige kantine van VV Sjweikeser Boys (sinds 2001 ook voormalig) richting bosrand. Ik daal af door het Stammenbos naar het – alweer – voormalige retraitehuis, nu in gebruik als asielzoekersopvang. Voorbij het NS-station van Spaubeek steek ik de autosnelweg over en volg de A76 vervolgens enkele honderden meters in oostelijke richting. Aan de rand van het bij Schinnen behorende buurtschap Hegge steek ik doorgaande weg over en wandel het natuurgebied Diependaal in. de onverharde weg is duidelijk ongeschikt voor kinderwagens en stijgt langzaam richting Nuth. In het hellingbos bevindt zich het geologisch monument Diependaal waar zich onder een dikke laag löss, maasgrind uit het pleistoceen bevindt.

De waterpomp in Griëzegröbbe

Via het gehucht Grijzegrubben wandel ik de gemeente Beekdaelen binnen. Ik passeer een waterpomp uit 1921 en verlaat de bebouwing alweer om langs de Plasbeek naar de vijvers van Hengelsportvereniging ‘De Vin‘ te lopen. Snel bereik ik het centrum van Nuth en daarbij ook het originele startadres van deze tocht. Ik verlaat de bebouwde kom via de Dorpsstraat en de daargelegen St. Bavokerk anno 1763. Na het bruggetje sla ik rechtsaf en volg het smalle grindpad langs de reeds eerder geziene Platsbeek. Het weggetje eindigt bij de rotonde nabij de autosnelweg A76. Voorheen was dit een zeer druk kruispunt maar sinds de opening van het nieuwe knooppunt is oversteken hier geen sinecure meer. Via een tunneltje verplaats ik mij naar de andere kant van de Buitenring Parkstad (N300) richting Vaesrade. Even later volg ik de Geleenbeek over een verharde weg over het vroegere traject van de mijnspoorlijn tussen Brunssum en de Steinse haven.

De Alfa Bierbrouwerij in Thull

In Thull passeer ik de Alfa Bierbrouwerij en vervolg mijn weg langs de Mulderplas naar Schinnen. Hier blijf ik het pad langs de Geleenbeek volgen tot aan Huize Terborg. Ik neem de stijgende veldweg naar de Stammenhof en heb boven reeds zicht op mijn vertrekpunt (nu dus eindpunt). Op de parkeerplaats kom ik nog 2 bekenden tegen, zij beginnen net aan hun wandeling. Ik ben klaar dus op naar de bakker…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *