Omrop Fryslân

Digitale televisie – in welke vorm dan ook  – brengt ons een heel nieuw zender-landschap. In het zwart-wit tijdperk moesten we ons tevreden stellen 2 Nederlandse, 1 Belgische en 3 Duitse zenders. Dat is nu wel even anders, honderden zenders zijn mogelijk, afhankelijk van wat het mag kosten. Aangezien ik een schotel aan mijn huis heb geschroefd beschik ik over een mega tv-aanbod. Heel veel Duitse zenders, heel veel muziekzenders en een heleboel zenders waarbij ik niet begrijp waar ze het over hebben. Als extraatje mag ik ook naar alle regionale zenders van ons landje kijken, de lokale tv-stations vallen daar gelukkig niet onder.

Vandaag kwam ik tijdens het “zappen uit verveling” terecht bij de Friese Omroep: Omrop Fryslân. En ik ben blijven hangen. Vandaag staat Friesland in het teken van de 156ste PC. Dè bekendste kaatswedstrijd van het jaar.
Meer dan 25 jaar geleden heb ik eens mogen deelnemen aan een kaatswedstrijd. Dat wil niet zeggen dat ik heden ten dage  nog geheel op de hoogte ben van de spelregels van dit edele spel. Dankzij Google geen probleem, ik was snel bij gelezen. Maar dan dat taaltje. De Friese taal maakt het volgen van het spel er niet makkelijker op maar bij de finale was ik al aardig ingeburgerd.

de PC

De tweede halve finale was heel spannend, bij de finale was het verschil jammer genoeg te groot. Het favoriete partuur is daadwerkelijk winnaar van de PC 2009 geworden. En volgens de traditie wordt de beste speler van de dag uitgeroepen als Koning, het lijkt wel een schuttersfeest. De vergelijking gaat daadwerkelijk in bepaalde mate op. Ook in Friesland gaat het om traditie en cultuur. Heel Friesland verzamelt zich op een doordeweekse woensdag in Franeker of kijkt cq. luistert naar het live-verslag van Omrop Fryslân. De winnaars genieten van hun eeuwige roem en de koning wordt gelauwerd door het volk.

Volksfeest in Friesland, kon ik het maar verstaan……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *