Ooijpolder

Bron: Van Paridon Wandeltochten nr. 13
Afstand: 21,9 km.
Start: Hotel ’t Spijker Beek-Ubbergen

Finish: Houtlaan Groesbeek

De tweede dag van mijn wandeltocht door het Rijk van Nijmegen. Vandaag wandel ik eerst noordwaarts door de Ooijpolder naar de Waal en dan weer zuidwaarts naar Groesbeek.

Standbeeld in Beek-Ubbergen

Ik loop door het centrum van Beek-Ubbergen naar de N325. Ik let even niet goed op en prompt is de tocht 3 km. langer geworden, stom hè. Voorbij de provinciale weg ga ik richting Persingen. In Persingen passer ik het kerkje uit de 13de eeuw. De route door de Ooijpolder gaat grotendeels over verharde wegen op diverse dijken. Niet de mooiste route maar het is niet anders. Na enige tijd bereik ik de bebouwde kom van Ooij. Voorbij het dorp vervolg ik mijn weg over de Kerkdijk, steek een voorrangsweg over en wandel verder over de dijk langs de Thornsche Molen.

De Thornsche Molen in Berg en Dal

Ik blijf het pad geruime tijd volgen langs een beekje naar het recreatiegebied Wylerbergmeer. Het weer is vandaag niet optimaal dus valt er weinig te recreëren. Na het meer kom ik aan de rand van Beek-Ubbergen. Ik neem even de tijd voor een kleine pauze. Tijdens deze tocht moet ik zelf mijn bagage meesjouwen en aangezien ik dat niet meer gewend ben valt het zwaar tegen. Het helpt ook niet mee dat mijn rugzak naar rechts hangt. Maar goed, ik moet verder en wel omhoog. Ik volg een trappenpad naar het hoogste punt van het weekend, de 85 meter hoge Duivelsberg. Na weer een rustpauze daal ik af naar het pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg. Bij grenspaal 635 ga ik rechtsaf over de grenslijn. Vervolgens wandel ik over een kronkelend bosweg naar de Zevenheuvelenweg. Hier ga ik links over het fietspad en kom daarbij langs een oorlogskerkhof, het Groesbeek Canadian War Cemetery.

Getuigen van de oorlog in Oekraïne

Iets verder ga ik links richting Groesbeek. Aan de rand van Groesbeek passeer ik het Vrijheidsmuseum. Voor de ingang staan 2 gehavende voertuigen uit Oekraïne tentoongesteld. Niet veel later bereik ik de parkeerplaats aan de Houtlaan, ik ben blij dat de tocht ten einde is gekomen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *