Opoeteren

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 930
Afstand: 17,8 km.
Start en Finish: Sint Dionysiuskerk

Iets ten westen van Maaseik ligt Opoeteren, vandaag het doel voor een makkelijke wandeling door het Vlaamse land. Ik start bij de neo-gotische Sint-Dyonisiuskerk in hartje Opoeteren en voert mij langs 2 visvijvers.

Brug over de Bosbeek

Bij de bushalte op de Neeroeterenstraat ga ik rechts over het dalende pad langs forellenvijver Flamingo naar het Oeterdal. Zowel Op- als Neeroeteren hebben hun naam te danken aan de Oeter, het meanderende beekje dat eigenlijk Bosbeek heet. Ik volg het pad geruime tijd langs de beek en loop daarbij over enige vlonderpaden. Nabij Manege Volmolen verlaat ik het Oeterdal en wandel weer naar de Neeroeterenstraat. Deze volg ik tot de monumentale Cassishoeve uit 1820 en sla dan direct rechtsaf over een graspad. Na enige tijd passeer ik het jeugdverblijf Pexhof. Voorbij de hoeve loop ik verder over een veldweg. Onderweg haal ik een groep vreemd uitgedoste Franstaligen in. Ik vermoedt een re-enactment, een spel waarin historische gebeurtenissen worden nagespeeld. Er is geen zekerheid maar het gezelschap  bewapend met nep-zwaarden lijkt op vikingen op weg naar het strijdperk.

2 duistere figuren wachten op de naderende strijd

Iets verder ga ik rechts onder de resten van een namaak burcht van rond 1960. Hier wachten blijkbaar 2 sinistere figuren op de naderende krijgers, de strijd kan weldra een aanvang nemen. Ik vervolg mijn weg richting de tweede forellenvijver van de dag. Onderweg hoor ik in de verte enkele oerkreten, de strijders hebben elkaar blijkbaar gevonden. Aan de Vossenstraat liggen de 7 vijvers van Bergeinde. Ik zou hier een rustpauze kunnen inlassen op het terras maar ik besluit verder te lopen. ik steek de Bosbeek over  en volg het asfaltpad tot de doorgaande weg. Deze volg ik enkele meters om vervolgens weer het bos in te duiken. Na enige tijd steek ik de N271 over en wandel naar natuurgebied Bergerven. Bij het uitzichtpunt neem ik even een korte pauze en geniet van het mooie uitzicht op het Bergerven waar zelfs koninkpaarden grazen. 

Forellenvijver Bergeinde te Opoeteren

Na de break verder over het ‘Ruige Laarzenpad’. Aangezien het de laatste tijd niet veel heeft geregend is het pad deze keer niet drassig, dat zou binnenkort zomaar wel het geval kunnen zijn. Via een prachtig kronkelend bospad en daarna wederom een vlonderpad passeer ik de forellenvijver Flamingo voor de tweede keer vandaag. Ik ben dus weer terug in Opoeteren, het zit er weer op voor vandaag……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *