Pieterpad (7)

  • Etappe 15: Doetinchem – Hoog Elten 19 km
  • Etappe 16: Hoog Elten – Millingen 12 km
  • Etappe 17: Millingen – Groesbeek 20 km
21 augustus 2009. Back in good old Doetinchem. Vandaag staan 2 etappes op het programma, samen 31 km. Dat lijkt wat veel van het goede maar dit komt organisatorisch het beste uit.

Tijdens de rit over de A73 naar Groesbeek luister ik naar het nieuws van de dag en vandaag bestaat er duidelijk verband met mijn geplande programma.

Op woensdag 19 augustus is Bertje Jens op 95-jarige leeftijd in haar woonplaats Groningen overleden. Bertje Jens was samen met haar vriendin Toos Goorhuis (1915-2004) eind jaren ’70 de grondlegster van het Pieterpad. Bertje Jens en Toos Goorhuis werden samen wel “de Dames van het Pieterpad” genoemd. Dit pad is het meest bekende en populairste lange-afstandwandelpad van Nederland. [bron: www.pieterpad.nl]
De initiatoren zijn niet meer maar het Pieterpad blijft bestaan. Vandaag zullen “de Dames” in gedachten meelopen.

Maar nu moet er gewandeld worden. Doetinchem is weinig veranderd sinds vorige week behalve dat het nu minder warm is en dat vindt ik wel prettig. Ik verlaat de stad van de Super Boeren aan de zuidkant en doorkruis en passant een industrieterrein en een recreatiegebied. Na ruim 7 km kom ik bij het Bergherbos, vaarwel asfaltwegen. De komende 10 km kom ik dit bos niet meer uit. Een openbaring. Het Bergherbos is een prachtig oud bos met mooie hoogteverschillen en fraaie vegetatie. Het is ook zeer rustig want ik kom maar zelden andere wandelaars tegen. Ook deze etappe verdient hiermee de nomatie “mooiste etappe” naast de reeds genomineerde etappe Ommen – Hardenberg.
Bij het uitkomen van het bos loop ik Duitsland binnen. Het eerste stukje buitenland tijdens het Pieterpad in de Noord-Zuid richting. De 15e etappe eindigt in Hoch Elten, een ideale plek om bij het Pannekoekhuys te genieten van het noodzakelijke natje en droogje.

Na de lunch terug naar Nederland, einddoel vandaag is Millingen aan de Rijn. De asfaltwegen dienen zich weer aan voor de laatste 12 km. Bij Spijk brengt een trap mij op de dijk langs de Rijn. Tot Tolkamer zal de dijk niet verlaten worden, 4 km rechtdoor over een weg zonder fietspad, opletten voor het andere verkeer dus. Na Tolkamer wordt de dijk gelukkig verlaten en voert de route door het recreatiegebied Bijland tot ik even voor vijfen bij het voetveer naar Millingen arriveer. Mooie timing want na 5 minuten meert de boot aan en kan de Rijn overwonnen worden. Millingen is bereikt; tijd voor rust, morgen gaat het weer verder.

Wylermeer

Wylermeer

22 augustus 2009. De eerste helft van vandaag gaat via Leuth voornamelijk over asfaltwegen met links en rechts akkers en weide. En af en toe een boerderij……
Even na het Duitse dorpje Zyfflich wordt het pad eindelijk onverhard en loop ik langs het Wylermeer. Vlak voor Beek schiet de route het bos in en gaat het pad steil omhoog naar de Duivelsberg. Eenmaal het bos weer uit daal ik over graspaden en de Zevenheuvelenweg naar Groesbeek. Ook deze etappe is weer voltooid. De Limburgse grens is niet ver meer maar dat is voor een volgende keer……..

Nog 10 etappes te gaan, nog 181 km tot Maastricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *