Pieterpad (8)

  • Etappe 18: Groesbeek – Gennep 15 km
  • Etappe 19: Gennep – Vierlingsbeek 17 km
  • Etappe 20: Vierlingsbeek – Swolgen 21 km
  • Etappe 21: Swolgen – Venlo 22 km

8 september 2009. 3 provincies in 3 dagen. Vandaag wandel ik Limburg binnen, morgen voert de route door een stukje Noord-Brabant maar ik begin in Gelderland. De buurtbus brengt mij van het noordelijkste NS-station van Limburg (Mook-Molenhoek) in vijf minuten naar de rand van het Gelderse Groesbeek. In de loop van de dag wordt een temperatuur van 28 graden verwacht dus is het verstandig om snel op pad te gaan. Bij Groesbeek duik ik gelijk het bos in en passeer ik op enige afstand de vaak bezongen Mokerhei. Via het natuurreservaat Sint Jansberg passeer ik na een klein uurtje de provinciegrens en wandel ik weer tussen het Bronsgroen Eikenhout. Met Milsbeek in het vizier vervolg ik mijn weg langs de Rijksgrens met Duitsland. Links ligt het Duitse Reichswald en rechts heb ik uitzicht op Milsbeek en later Ottersum en Gennep. Om 1 uur wordt het centrum van Gennep bereikt en is het een mooi moment voor de broodnodige lunch. Ik vindt een mooi plaatsje op het terras van lunchcafé XIEje, een bijzondere eetgelegenheid die gerund wordt door mensen met een arbeidshandicap.
De etappe Gennep-Vierlingsbeek ga ik vandaag niet meer helemaal lopen. Dat zou te veel van het goede worden, zeker gezien de middagtemperaturen. De route brengt mij door Nationaal Park De Maasduinen zoals het gebied tussen Venlo en Gennep heet. Ik zal hier niet veel van zien want het Pieterpad loopt in Noord-Limburg voornamelijk aan de westzijde van de Maas. Via Natuurreservaat Het Quin wordt Afferden bereikt, hier zal ik de nacht doorbrengen. Wat volgt is de perfecte afsluiting van een lange warme dag wandelen: tijd voor een pilsje……..

Veer bij Afferden

Het veer bij Afferden

9 september 2009. De weersvoorspellingen zijn uitstekend, minder warm als gisteren en geen regen dus een prachtige wandeldag. Maar eerst Moder Maas oversteken. Mijn hotel ligt pal aan de Maas en na ca. 100 meter ben ik bij het veer. Aan de overzijde wordt ik gelijk welkom geheten in Noord-Brabant, op naar Vierlingsbeek. Als ik omstreeks 10 uur aldaar arriveer is het Brabantse plaatsje nog redelijk uitgestorven. Enkel een paar gemeentewerkers zijn – in zo verre dat mogelijk is – reeds actief. Even na Holthees wandel ik via een bruggetje Smakt en daarbij Limburg weer in. Smakt is een bekend pelgrimsoord en weldra passeer ik dan ook de uit 1699 daterende St. Jozefkapel. Er zullen nog vele wegkruisen en kapellen volgen, daar hebben wij in Limburg geen tekort aan. Zo kom ik in landgoed Geysteren langs de Willibrorduskapel. Midden in het bos, een oase van rust en bezinning.
Het vlot, te vlot eigenlijk. Ik overweeg een lunchpauze in te lassen maar ik kan geen geschikte – zelfs geen ongeschikte – horecagelegenheid langs de route vinden. Dan maar doorlopen en veel eerder als gepland arriveer ik in Meerlo, mijn pleisterplaats voor de nacht. Ook hier is alles gesloten behalve de bakker dan en in Meerlo hebben die gelukkig ook een terras.

Bed & Breakfast Meerlo

Mijn trekkershut in Meerlo (met kerk)

10 september 2009. Het weer is omgeslagen, regen in plaats van zonneschijn. Geen stevige buien maar een lichte motregen. Daardoor ligt de temperatuur ook een stuk lager maar dat mag de pret niet drukken. Ik zal de gehele dag in korte broek en T-shirt blijven lopen. Eerst maar naar Swolgen, officieel het eindpunt van deze etappe. Na Swolgen duik ik gelukkig weer het bos in en weer door een natuurreservaat. Door het Schuitwater loopt een deel van de route over zogenaamde knuppelbruggen oftewel houten paden over het water. Bij Broekeind houden de bossen op en bereik ik via het Ursulinenklooster de Bisweide de dorpskern van Grubbenvorst. De Maas moet weer worden overgestoken voor het laatste deel naar Venlo. Eenmaal aan de oostzijde van de Maas blijft Velden links liggen en vervolg ik mijn weg stroomopwaarts. Vlak voor Venlo is er een kleine omleiding om de in de weg liggende autoweg A67 te omzeilen. Kort na de omleiding passeer ik de Kapel van Genooi om vervolgens over de Maaskade de binnenstad van Venlo te bereiken.

Broekeind in bloei

Broekeind in bloei

Nog 6 etappes te gaan, nog 106 km tot Maastricht.
Comment
  1. Pingback: petercremers.nl | Tienray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *