Plateau Roth

Er komt maar geen einde aan het zomerse weer en dat vraagt natuurlijk om buitenactiviteiten. Vandaar dat ik vanmorgen mijn fiets heb gepakt om wederom naar Doenrade te fietsen. Aangezien ik het pedaleren niet gewoon ben eindigt mijn fietstocht bij Gasterie Dobbelsteyn  om te starten met alweer een wandeling uit het boekje ‘Schitterend Schinnen’.

Mariagrot - O.L.V. van Fatima - Oirsbeek

Mariagrot – O.L.V. van Fatima – Oirsbeek

Vandaag staat route 4 – de Plateau Roth Route – met een afstand van 11,5 km. op het programma. De gasterie is niet het officiële startpunt van de route maar via de met een rode ring gemarkeerde paaltjes wordt de horecagelegenheid wel gepasseerd. Ik stap hier dus in en begin met de oorspronkelijk laatste kilometers van de wandeling. Ondanks het feit dat Doenrade niet erg groot is kan het nog kleiner. Dat blijkt als ik voorbij het Kasteel door Klein Doenrade wandel dat amper 2 straten groot is. Via een holle weg bereik ik de Mariagrot ter ere van de O.L.V. van Fatima aan de rand van Oirsbeek.

Scholtissenholenweg

Scholtissenholenweg

Langs het Ketelenbosje vervolg ik mijn weg over de verharde Köllerstraat naar het Schinnense buurtschap Wolfhagen. Bij het Fabritiushuis draai ik  de Scholtissenholenweg in, een prachtige holle weg die – zoals vaak in Limburg – eindigt bij een kruisbeeld. Aan mijn rechterhand ligt Doenrade en links is de kerktoren van Puth zichtbaar. Langs de rand van Puth wandel ik naar de plaatselijke voetbalvelden waar ik de eerste onverharde weg van de dag betreed. In dit voor mij goed bekende gebied gaat het verwonderlijk genoeg even mis wat betreft de routebeschrijving. Waarschijnlijk was mijn interpretatie iets te eigenzinnig en liep ik teveel op routine zodat ik op een gegeven moment zelfs de rode paaltjes niet meer waar nam.

Begroeiing in Hondskerk nabij Windraak

Begroeiing in Hondskerk nabij Windraak

Geen nood, mijn terreinkennis bracht mij met een extra lus weer op het juiste pad. Na enig klimmen en dalen wandel ik bij IJsboerderij Coumans – waar ik geniet van een lekker ijsje – de bebouwing van Windraak binnen. Na genoten te hebben van het uitzicht op Huize Watersley bereik ik via de Sittardergats weer mijn uitgangspunt in Doenrade.

Na een korte pauze op het gezellige terras spoed ik mij terug naar Geleen, nog even een kijkje nemen bij de Limboparty op de Geleense Markt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *