Raeren

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 956
Afstand: 16 km.
Start en Finish: Bergscheider Hof

Vlak bij Aken net over de Belgische grens ligt Raeren in het Duitstalige deel van onze zuiderburen, de zogenaamde Oostkantons.

De Vennbahn met daarnaast de Vennbahnradweg

Vanaf de parkeerplaats aan de achterzijde van de Bergscheider Hof wandel ik over een doodlopende weg naar de rand van het dorp. Hier ga ik door een draaihekje het weiland in en loop rechts naar beneden met zicht op Seniorenzentrum Marienheim. Na een bruggetje bij ‘Haus am Blar’ ga ik het pad omhoog naar de volgende weilanden. Ik blijf voorlopig even door de weide lopen tot aan de eerstvolgende asfaltweg. Iets verder steek ik het spoor van de voormalige Vennbahn over. Naast het tracé van de vroegere treinverbinding tussen Aken en Troisvierges ligt tegenwoordig een 125 km. lange fietsroute, de Vennbahnradweg. Ik volg de veldweg parallel aan de spoorlijn/fietsroute. Bij een groot bijen infobord ga ik rechtsaf over een licht stijgende grindweg.

Via een klaphekje door het weiland over de GR1

Voor de “avontuurlijke” passage is een civiliseerden alternatief beschikbaar maar die laat ik aan mij voorbij gaan. Derhalve volg ik het soms moeilijk zichtbaar pad langs het beekje de Inde. Bij grenspaal 913 wandel ik Duitsland binnen en blijf nu zo’n kilometer lang het pad bovenlangs de Inde volgen. Ik raak hier even de route kwijt maar het komt uiteindelijk allemaal goed. Iets verder loop ik het Duitse dorp Schmithof binnen. Verder gaat het naar Walheim waar ik de Vennbahn weer oversteek. Ik vervolg mijn  weg naar de buurtschap Sief. In de verte is de kerk van Raeren alweer zichtbaar. Wat volgt zijn veldwegen en graspaden die via vele klaphekjes de wandelroute GR1 volgen.

Zicht op de St. Niklaaskerk in Raeren

Weer aangekomen nabij Raeren volg ik het pad door wei omhoog naar de laatste doorgang van vandaag. Ik kom weer op de doodlopende weg van in het begin en arriveer zodoende binnen afzienbare tijd bij het eindpunt van de wandeltocht door de Oostkantons……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *