Renault

Al mijn lezers zijn ondertussen op de hoogte van de storm en de gevolgen voor mijn geliefde automobiel. Total-loss was het verdict en zodoende  ben ik even autoloos. De eerste week had ik nog een Ford Fiesta te leen maar sinds afgelopen maandag ben ik aangewezen op de fiets en de benenwagen. Vrijdag was eindelijk het verlossend antwoord van mijn verzekering, de schade vergoeding was overgemaakt. Niet dat ik zeer gelukkig was met het bedrag – volgens mijn berekeningen moet het ietsje meer zijn – maar het was voldoende om beslissingen te nemen. Het wordt geen splinternieuwe auto maar een tweedehands, financieel komt dat beter uit en de afschrijving is al geweest.

Ik heb last van een déja vu, ik keer terug naar Renault. Mijn eerste auto in 1979 was ook een Renault, om precies te zijn een rode renault 6. Toen ik hem kocht bij een discutabele handelaar voor 500 Gulden was hij al 8 jaar oud maar voor mij op dat moment een symbool van vrijheid. Ik was de eerste in ons gezin met een auto. Dat betekende dus ook  dat ik de chauffeur van de familie werd, ik ben met mijn  vader werkelijk overal naar toe gereden. Na een half jaar begaf de praktische R6 het, drukgroep kapot en einde van mijn eerste auto. Een tweede R6 – oranje met linnen schuifdak – was de opvolger maar ook deze Franse alleskunner was een kort leven beschoren. Malden staat nog altijd in mijn geheugen gegrift als de plaats waar ik strandde met een gescheurde versnellingsbak.

Sindsdien heb ik nooit meer in een Renault gereden. Niet vanwege rancune maar het kwam er gewoon niet meer van. Tot nu want ik heb afgelopen vrijdag wederom een Renault gekocht. Gedurende 40 jaar is er wel het een en ander veranderd. Moest mijn R6 het nog doen met 1100 cc, 48 Pk en 4 versnellingen, mijn nieuwe Mégane CC gaat de Limburgse wegen onveilig maken met een 2 liter motor, 135 Pk en 6 versnellingen. De grootste charme ligt natuurlijk in het CC-concept: een coupé annex cabriolet dus laat de zon maar schijnen.

Het koopcontract is getekend maar toch moet ik nog een week wachten voordat ik de eerste kilometers met de nieuwe bolide kan gaan maken. Het is nog even behelpen maar dan wordt het genieten…..

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *