Reschen – Naturns

Van/naar: Reschen – Naturns
Afstand: 24 km.
Hoogtemeters: ↑ 100 meter, ↓ 600 meter
Hoogste punt: 2.120 meter (Haideralm)

Ik licht vandaag een optie, het weer wordt niet heel slecht dus een paar extra kilometers kan geen kwaad. De standaardroute voorziet  in een busreis naar St. Valentin of Burgeis van waaruit de wandeling naar Schluderns begint. Ik laat de busrit echter aan mij voorbij gaan en wandel even voor negenen naar het dalstation van de Seilbahn Schöneben om mij naar boven te laten brengen. Het eerste doel van de dag is de hoogteweg door het Zirbenwald, een tocht van bijna 6 km. Het pad is relatief vlak – waterpas wordt het hier nooit – en eindigt op de Haideralm op 2.120 meter.

Graun

Zicht vanaf de Höhenweg op Graun

Het regent zo af en toe maar niet heel hevig, goed te doen dus. Na ruim 2 uur wandelen stap ik in de gondel op de Haideralm om af te dalen naar St. Valentin. Langs de oever van het Lago della Muta (Haidersee) vervolg ik mijn weg. Er wordt hier veel gewandeld en gefietst, het is dan ook een mooi gebied. Aan het einde van het meer volgt echter een kleine teleurstelling, de 4 kilometer lange route naar Burgeis gaat over een ‘Radweg’. Een prachtig geasfalteerde weg speciaal voor fietsers, voor wandelaars minder boeiend want het is gewoon een klein uur saai rechtdoor. Gelijk wordt het advies van EuroHike verklaard: met de bus naar Burgeis en dan pas beginnen met lopen was toch niet zo’n slecht idee. Maar goed, weer een ervaring rijker en nu weer terug naar de orde van de dag. Ik vervolg mijn weg door de smalle straten van Burgeis naar de Kapelle St. Michael.

In één beeld, Fürstenburg en Klooster Marienwald

Dat lijkt al heel wat maar maar recht voor mij heb ik nog een bijzonder aanblik. Eerst de uit de 13de eeuw stammende Fürstenburg en iets hogerop – maar in dezelfde zichtlijn – het Bendictijnenklooster Marienberg. Het is een fraaie aanblik maar ik moet verder. Vanaf dit punt volg ik weg nr. 17 naar Schluderns oftewel de ‘Sonnensteig’. In eerste instantie lijkt het een eenvoudige veldweg – en dat is het ook – maar na 800 meter komt hier verandering in. Na een parkeerplaats wordt de weg smaller en stijgt een weinig. Prachtige uitzichten en een mooi pad met hier en daar houten vlonders. Voorlopig kom ik niet van weg nr.17 af en dat vindt ik helemaal niet erg. Het is een genot om via deze route naar Schluderns te wandelen. De weg stijgt amper maar gaat in dalende lijn naar het eindpunt.

Plankenpad op de Sonnensteig

Bij wegwijzer ‘Oberwaal’ is er nog de mogelijkheid om naar het station van Mals af te slaan om van daaruit de trein naar Schluderns te nemen. Natuurlijk doe ik dit niet – heeft ook geen zin want er rijden momenteel geen treinen tussen Mals en Laas – het is tenslotte ook maar een optie. Bij Ganglegg kan een korte rondgang worden gemaakt langs diverse opgravingen aldaar. Hier maak ik wel gebruik van, het is tenslotte maar 400 meter extra route. Terug op de originele route ga ik in vlug tempo al slingerend naar beneden. In het dal stuit ik op een discrepantie, de geplande ‘Griggwal’ naar Schluderns is afgesloten. Ik moet dus ter plaatse een alternatieve route uit mijn mouw schudden. Gelukkig lukt dit wonderwel en na 15 minuten sta ik op het station van Schluderns. Omdat er – zie boven – geen trein rijdt ben ik aangewezen op vervangend vervoer. De bus is snel ter plaatse en brengt mij naar station Schlanders waar de trein naar Naturns al op mij staat te wachten. Even na 18:00 uur arriveer ik bij Hotel Lamm, het was een lange maar mooie dag (behalve de Radweg dan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *