Reuver

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 439
Afstand: 16,7 km.
Start en Finish: Café-Restaurant De Grens

Vandaag staat weer een grensoverschrijdende wandeling op het programma. Vanuit het Midden-Limburgse Reuver loop ik grotendeels op Duits grondgebied door het Brachter Wald.

Een helikopter in een speeltuin?!

Het is druk op de Keulseweg; aan het eind van de doodlopende weg liggen 2 horeca-ondernemingen en wel café-restaurant De Grens – tevens start- en eindpunt van de wandeltocht – en restaurant De Witte Stein. Bij laatstgenoemde staat in de naastgelegen speeltuin een heuse helikopter, vliegen doet ie waarschijnlijk niet meer. Net over de grens ga ik links langs de grenslijn over een veldweg en na zo’n halve kilometer een smal bospaadje rechts omhoog. Hier wordt het krap, op het dicht begroeide weggetje rijden ook mountainbikes en net op dit moment zelfs 2 groepen, 1 omhoog en 1 omlaag en ik er tussenin. Het lijkt lastig maar met een beetje onderling begrip zijn we er goed uit gekomen. Via een klaphekje loop ik Nederland binnen naar café Maria Hoef in Belfeld. Het is nog te vroeg voor een pauze dus wandel ik door naar Duitsland.

Infoplaat over het Galgenvenn in de houten vlonder

De route door het Brachter Wald voert over een diversiteit van wegen: smalle kronkelende bos- en zandpaadjes en langgerekte brede veld- cq. bospaden. Het 1328 ha grote bosgebied maakt deel uit van het grenspark Maas-Swalm-Nette, een grensoverschrijdend natuurgebied in Nederland en Duitsland. Het Nationaal Park De Meinweg maakt ook deel uit van dit grenspark. Na niet al te lange tijd passeer ik het Galgenvenn waar ik vanaf een houten vlonder een mooi uitzicht heb. Ondertussen zijn de route- en infobordjes vertaald in het Duits en vervolg ik mijn weg door het bos. Het is druk in het natuurgebied. Veel wandelaars en fietsers die genieten van de fraaie natuur en het werkelijk prachtige weer. Na een behoorlijke tijd kom ik bij een picknickbank en een uitzichtsplateau. Ik neem even een korte pauze en geniet vanaf de houten vlonder van het uitzicht over het Maasdal.

Vanaf dit vlonder heb je een weids uitzicht over het Maasdal

Na de break ga ik links bergaf richting café Maria Hoef. Bij de daadwerkelijke afslag ga ik echter rechtdoor – ik was tenslotte al bij Maria Hoef – en vervolg het meanderende pad links en rechts van de staatsgrens. Ik steek een verharde weg over en loop dan de laatste kilometer naar het eindpunt van de wandeling. Morgen beloofd het weer een stralende dag te worden dus…….. waarschijnlijk weer wandelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *