Rimburg

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1549
Afstand: 16,4 km.
Start en Finish: Café D’r Eck

Vandaag bevindt ik mij aan de rand van het land, 200 meter voorbij mijn startpunt begint Duitsland. Echter, tijdens deze grensoverschrijdende wandeling is het Duits grondgebied gereserveerd voor de terugtocht vanaf Kerkrade.

Heilig Hart van Jezus kerk te Haanrade

Ik verlaat het dorp via het Rimburgerbos en passeer hierbij camping de Watertoren. Iets verder zie ik rechts door de bomen de naamgever van de kampeerplaats, de watertoren van Rimburg. Ik daal af naar de verharde weg en vervolg de route door de weilanden naar Eygelshoven. Ik wandel door de bebouwde kom van het bij Kerkrade behorende dorp naar de buurtschap Haanrade. Aan de andere zijde van het natuurgebied Carisborg – het terrein van de voormalige bruinkoolgroeve Anna – kom ik bij het sportcomplex van Sporting H.A.C. Vanaf hier loop ik verder langs de rand van Haanrade en via het Berenbos naar Kerkrade.

De toegangspoort van Abdij Rolduc

Hier volg ik het grindpad parallel aan de binnenring naar Abdij Rolduc. Na een kort bezoekje aan de binnenplaats van de Abdij wandel ik verder langs de kinderboerderij en 4 visvijvers richting Duitsland. Aan het eind van de bossage loop ik pal over de grens naar de Grensstraat tot aan het gehucht Baalbruggen. Bij de voormalige watermolen steek ik de Worm over en steek daarmee gelijk de grens over. Aan de rand van Merkstein liggen 2 spoorviaducten (Heerlen – Aken en Aken – Mönchengladbach). Na eerstgenoemde ga ik links over de Grenzstraße. Bij het clubgebouw van de Hundefreunde Herzogenrath e.V. ga ik links de veldweg in en volg dit pad tot een spoorbrug. Deze steek ik over en volg de meanderende Worm stroomafwaarts. Ik ben weer op Nederlands grondgebied en na een tijdje heb ik weer zicht op de kerk van Haanrade.

De brug bij Rimburg is gestremd door een schildpad

Na geruime tijd steek ik Worm over en vervolg ik mijn weg op Duits grondgebied aan de andere kant van het riviertje dat nu Wurm heet. Een heel eind verder steek ik de overwegend over en ga da links verder tot aan de volgende overweg. Voor mij zie ik het kasteel – of Schloß – Rimburg liggen. Voorbij het kasteel steek ik links de door schildpadden bewaakte brug over en voorbij de H. Drievuldigheidskerk bereik ik het eindpunt van de wandeling, tijd voor een versnapering…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *