Rood-Geel-Groen

Het is begonnen, de drie dolle dagen. Nou ja, het zijn tegenwoordig meer dan drie dagen want het feestgedruis is op de meeste plaatsen al even onderweg. Geheel volgens de eeuwenoude traditie mogen de festiviteiten eigenlijk pas morgen na de hoogmis een aanvang nemen maar deze gewoonte is al jaren door de commercie verdreven.

De provinciale start vond vandaag plaats in hartje Venlo met de Brand Beer Boetegewone Boetezitting, ook wel bekend als ‘de Zoepkoel’ en is live uitgezonden op de regionale tv-zender L1. Ook op lokaal niveau moet er een officieel startschot worden gegeven en dat gebeurd door middel van de sleuteloverdracht.

Het principe is eenvoudig: De Burgemeester draagt gedurende 3 dagen de leiding van de gemeente – of in dit geval het stadsdeel Geleen – over aan Prins Carnaval. Een serieuze aangelegenheid die gepaard gaat met enig ceremonieel. Terwijl de weekmarkt nog in volle gang is, baant het carnavalesk gezelschap zich een weg tussen de marktkramen om vervolgens vanaf het balkon van het historische gemeentehuis neer te kijken op een schare onderdanen. Nadat de sleutel van eigenaar is verwisseld kan het feest beginnen. Vanaf nu wordt er in Limburg allen nog maar carnaval gevierd en niets anders.

Roed, geel en greun is de kleur vaan vastelaovend.
Roed, geel en greun is de kleur vaan karneval.
Lol en plezeer vaan de mörge tot d’n aovend.
Roed, geel en greun zuuste noe weer euveral.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *