Roosteren

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1325
Afstand: 11,2 km.
Start en Finish: Restaurant Arrosto

Vanuit het mooie Roosteren maak ik een grensoverschrijdende wandeling naar het Belgische Maaseik.

Kasteel Eyckholt in Roosteren

Vanaf de parkeerplaats langs de N296 wandel ik vis de achterzijde van Kasteel Eyckholt de bebouwde kom van Roosteren binnen. Voorbij het sportpark De Heilige Kamp – thuishaven van vv Roosteren – steek ik de parkeerplaats over en loop langs Hotel-Restaurant de Roosterhoeve. Bij wandelknooppunt 59 ga ik links over de smalle asfaltweg om iets later in de bocht rechtdoor over het grindpad te gaan. Via een klaphekje loop ik het waterwingebied De Rug in. Ik blijf het brede graspad niet volgen maar daarentegen vervolg ik mijn door het begrazingsgebied. Het overgroeide pad is slecht zichtbaar maar aangezien mijn richtpunt goed zichtbaar is, geeft dit geen problemen. Na het stuk pure natuur steek ik bij de doorgaande weg over de Pater Sangersbrug de Maas over en loop zodoende België binnen.

Pater Sangersbrug – Twee Limburgen, Een Volk

Ik ga scherp rechts en wandel zo’n 300 meter langs de kademuur. Vervolgens ga ik links over de grindweg en iets verder rechtsaf over het verharde Papenkuilpad. Ik begin nu aan een lus door het recreatiegebied Heerenlaak. Na de Papenkuilplas en de Heerenlaakplas wandel ik langs de rand van Aldeneik om even later over het eerder genoemde Papenkuilpad het gebied weer te verlaten. Ik steek de drukke Koningin Fabiolalaan voorzichtig over  naar de binnenstad van Maaseik. Op de markt zijn de terrassen al aardig bevolkt, ik passeer standbeeld van de gebroeders Van Eyck – bekend van het wereldberoemde Lam Gods dat zich bevindt in de St. Baafs Kathedraal in Gent – en loop verder over de winkelstraat.

De gebroeders Jan en Hubert Van Eyck

Via een trap kom ik op de voormalige stadswal naar het winkelcentrum Kloosterbempden. Bij een rotonde steek ik de doorgaande weg over en volg het pad langs de Maas naar de Pater Sangersbrug. Hier loop ik Nederland weer binnen. Na de brug ga ik rechts langs de Maas naar de buurtschap Kokkelert. Onderweg zie ik rechts aan de overzijde van de brede stroom het bedevaartoord Heppeneert. Voorbij Kokkelert kom ik weer bij de N296, ik ga hier rechts en na 300 meter bereik ik het eindpunt van een mooie wandeling…..

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *