‘s-Hertogenbosch

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1589
Afstand: 13,7 km.
Start en Finish: Bosboompad Rosmalen

Na een goede nacht in het Fletcher hotel te Rosmalen vertrek ik naar het startpunt voor een stadswandeling door ‘s-Hertogenbosch. Eerst maar eens naar de vijver Het IJzeren Kind.

Niet veel later kom ik bij de Aa. Hier ga ik rechts en volg het graspad langs het gekanaliseerd riviertje. Bij de tweede brug ga ik naar rechts richting de vijver genaamd De IJzeren Vrouw. Ik passeer het Dierenpark Prins Hendrik, steek de doorgaande weg over en vervolgens tussen de flatgebouwen door naar de volgende verkeersweg. Ik steek weer over en wandel door het Taxandriapark naar de uit de 17de eeuw daterende citadel.

Over de Sortiebrug naar de Citadel

Via de Sortiebrug over de Aa loop ik door de stadspoort de citadel in. Op de binnenplaats ga ik direct rechts omhoog over het voormalige fort. Ik passeer 2 kanonnen en verlaat het bouwwerk aan de andere zijde. Ik steek de Zuid-Willemsvaart over en ga rechts langs het water. Voor de Boombrug ga ik links langs de Dieze. Via de Visstraat bereik ik de het marktplein. Ik wandel langs het standbeeld van Hiëronymus Bosch – oftewel de bekende schilder Jeroen Bosch – en door de Kerkstraat naar de Sint-Janskathedraal. Ik loop om het Godshuis heen over de Parade naar de opstapplaats van de rondvaartboot.

De stadsmuur van ‘s-Hertogenbosch

Helaas vaart de boot vandaag niet en derhalve steek ik de Zuidwal over en vervolg mijn weg over de stadsmuur langs de Singelgracht. Ik passeer het Bastion Oranje en een aantal kanonnen voordat ik via een smalle brug de Dommel oversteek naar een voetpontje. Hier zou ik moeten oversteken en over het graspad langs de Singelgracht terug lopen. Echter, het pontje ‘de Moerasdraak’ is buiten gebruik en bij gebrek aan een brug in de nabijheid rest mij niets anders dan terug langs de kademuur te gaan. Weer aangekomen bij de rondvaartboot loop ik over het stalen pad over de stadsmuur om aan het einde onder de poort door te gaan en via een loopbrug naar het Zuiderpark te wandelen. Ik loop verder langs de sportvelden, steek de Zuid-Willemsvaart weer over en volg deze aan de overzijde naar rechts.

Helaas, buiten gebruik: het pontje ‘de Moerasdraak’

Ik neem de 2de weg links richting de Aa. Ik volg nu geruime tijd het graspad langs het water tot aan de derde brug. Hier steek ik de Aa over en bereik ik na enkele minuten het eindpint van een mooie stadswandeling…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *