Samba

Het was bijna niet door gegaan, het eerste Caribisch Festival in de Geleense binnenstad. De Gemeente zou te weinig ‘blauw op straat’ hebben om de veiligheid te kunnen garanderen. Tegelijkertijd deed namelijk de Eneco Tour de binnenstad van Sittard aan en daar was ook politie-inzet noodzakelijk. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en kon het evenement gisteren dan toch plaatsvinden in het hartje van Geleen.

Zomercarnaval in de Waereldsjtad, tenminste dat zou je denken. Een handjevol carnavalisten van het conservatieve soort vonden deze naamgeving¬† ‘not done’; de organisatie zwichtte en toen was er het ‘Caribisch Festival’. De opzet bleef hetzelfde, alleen met een ander naampje.

Naast een Caribische markt en twee podia op de markt was er een prominente plek in het programma ingeruimd voor de samba-bands. Een bonte verzameling van 12 kleurrijke gezelschappen uit het hele land vertrokken om klokslag 2 uur voor een feestelijke parade door de straten van het Geleense winkelcentrum. De slechte weersvoorspellingen hadden weinig mensen thuis gehouden want langs de optochtroute stond het publiek rijendik. Was er aan het begin van de stoet nog sprake van lichte regen, even later werd het dan toch droog en kwam de zon zelfs voorzichtig een kijkje nemen. Of dat te maken had met de opzwepende samba-klanken is niet bewezen maar ik ben er zeker van overtuigd. Opvallend was het verschil tussen de ‘Hollandse’ samba-bands en de echte Antilliaanse gezelschappen. Bij laatstgenoemde zit het toch meer in de genen wat uitdrukkelijk tot uiting kwam in de intensiteit van de muziek en het energieke dansen.

Na de parade was het tijd voor feest op het plein. De bar kon open en op 2 podia startte diverse artiesten met hun performance. De zon was ondertussen nadrukkelijker aanwezig en beinvloedde de sfeer in positieve zin. Ondertussen werden rondom de gehele markt enthousiast een assortiment coctails gemixt en werd het dus langzaam tijd voor een originele Mojito.

Het eerste Caribisch Festival in Geleen was een groot succes, volgend jaar weer?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *