Schimmert

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 164
Afstand: 14,3 km.
Start en Finish: Brasserie Bie Ein

Vandaag eens geen geklim en gedaal; de route vanuit Schimmert is zo goed als vlak, de hoogteverschillen zijn er wel maar stellen niet veel voor. Bus 54 stopt pal voor de brasserie – onderdeel van het gemeenschapshuis – en zodoende kan ik direct met de wandeling beginnen.

Klok bij de St. Remigiuskerk in Schimmert

Over een veldweg langs de achtertuinen van de huizen aan de Hoofdstraat loop ik richting kerk. Bij de St. Remigiuskerk aangekomen ga ik rechts, passeer het kerkhof en verlaat de bebouwde kom. Rechts zie ik de 38 meter hoge rijksmonumentale watertoren uit 1927. Over veldwegen wandel ik verder richting Aalbeek en passeer vlak voor de verharde weg de woning van de oud-voetbaltrainer Sef Vergoossen. Ik volg de doorgaande weg kort om vervolgens bij de O.L. Vrouw van het Heilig Hart kapel links een veldweg licht omhoog te lopen. Voorzichtig steek ik de N298 over en wandel verder naar de rand van Hulsberg. Bij de Mariakapel ga ik links door de buurtschap Wissengracht, voorbij minicamping Aan de Beemden volg ik een smal bospad door de Hulsbergerbeemden.

De H. Dtephanuskerk in Wijnandsrade met rechts de Motte

Bij de bosrand ga ik links over een veldweg naar Wijnandsrade. Bij het dorp aangekomen passeer ik kasteel Wijnandsrade en de H. Stephanuskerk uit 1753. Voorbij de kerk sla ik linksaf, passeer ik de motte – een kunstmatige heuvel waar in de 2e/3e eeuw een donjon gestaan zou hebben –  en verlaat Wijnandsrade weer. Met een omtrekkende beweging bereik ik via een smalle asfaltweg de buurtschap Vink. Hier volg ik een smal voetpad genaamd ‘ Weg achter de Vinkerweide’. Na enige tijd kom ik weer bij de Provinciale weg bij Aalbeek. Over veldwegen wandel ik weer richting Schimmert, de eerder genoemde watertoren komt al in beeld.

De Reusch van Schimmert

Ik besluit bij ‘ de reus van Schimmert’ een kijkje te nemen. Na jarenlang verbouwen is het bouwwerk 3 weken geleden opengesteld voor het publiek. Onder de noemer ‘De Reusch‘ is er horeca gevestigd en ik wil wel eens een kijkje nemen in de rooftopbar en onder het genot van een verfrissende versnapering genieten van het uitzicht vanaf het panoramaterras. Na deze korte stop haast ik mij naar de bushalte waar ik echter geen bus zie. Na een telefoontje met Arriva blijkt dat deze een ongeval heeft gehad en ik dus nog een klein uur moet wachten op de volgende rit. Gelukkig is het terras van de brasserie geopend, dat verzacht het wachten in grote mate…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *