Schin op Geul

Er is al aardig wat gewandeld dit weekend maar aangezien ik vandaag nog een dagje vrij heb is er ruimte voor weer een wandeling van Wandelgids Zuid-Limburg. Op deze maandag is de keuze gevallen op nr. 64, een tocht van 16,5 km. van en naar Schin op Geul. Bij Café A ge Pannes start ik mijn tocht door het Gerendal.

Wandelpad langs de Geul nabij de Keutenberg

Over de verharde weg Engwegen loop ik richting Keutenberg, met 22% de steilste weg van Nederland. Ik zal ‘Kayutta Hill’ in tegenstelling tot de deelnemers aan de Amstel Gold Race niet beklimmen maar neem aan de voet het smalle pad langs de meanderende Geul. Ik passeer de Gronselenput en even later de gelijknamige camping. Het pad wordt verhard ter hoogte van Camping De Gele Anemoon, een natuurkampeerplaats die onderdeel is van NIVON Natuurvrienden. De weg blijft stijgen tot in het buurtschap Stokhem. Bij de Mariakapel alhier vervolg ik mijn weg zuidwaarts. Aan mijn rechterzijde heb ik zicht op de lokale wijngaard ‘ De Stokhemer Wingert’. De route gaat van wegkruis naar wegkruis, niet ongebruikelijk in het Limburgse land. Het barst hier namelijk van de kruizen en kapellen. Geruime tijd volg ik het pad omhoog om op het hoogste punt rechtsaf te slaan richting Scheulder.

Vogels op een gevallen steiger in het Geulpark

Even voor en in Scheulder wordt mij door reizigers naar de weg gevraagd. Ik moet het antwoord schuldig blijven want zo bekend ben ik hier  nu ook weer niet. Bij een klein kapelletje sla ik rechtsaf naar het Gerendal. In het dal passeer ik het kantoor en schaapskooi van Staatsbosbeheer; in de omliggende weides grazen Mergellandschapen. Het pad gaat verder over het plateau en daalt uiteindelijk naar Oud-Valkenburg. Beneden ga ik de andere kant en volg het stijgend pad geruime tijd. Uiteindelijk daal ik weer door het Biebosch. Beneden zie ik reeds een bebouwde kom. Welke? Dat weet ik niet! Tevens hoor ik kindergeluiden, een feestje misschien? Aangekomen bij de asfaltweg ‘Sibbegrubben’ wordt alles duidelijk. Aan het eind van een smalle asfaltweg ligt het Sprookjesbos. Mijn route gaat echter rechtdoor, meer precies de Valkenburgse visvijver ‘Geulpark’.

Standbeeld van Frater Venantius, een creatie van Wim Sonneveld

Ik volg het pad rondom de vijver en bewonder de vele vogels op diverse houten steigers. De Geul blijft ook hier meanderen en ik doe mee met het snelst stromende riviertje van Nederland. Even voorbij Kasteel Oost kom ik bij een breed pad welke ik oostwaarts volg met de Geul aan mijn rechterzijde.Bij een bruggetje over de Geul – welke leidt naar Kasteel Schaloen – en ‘De drie Beeldjes’ – oftewel een Calvariegroep uit 1739 – blijf ik rechtdoor lopen naar Schin op Geul. Voorbij de Sint-Mauritiuskerk neem ik dalende weg terug naar café A ge Pannes. Onderweg passeer ik nog het standbeeld van Frater Venantius, de zingende Frater uit Schin op Geul (een typetje van Wim Sonneveld).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *