Schinveld – Gillrath

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1048
Afstand: 15,8 km.
Start en Finish: Restaurant De Lier

Het jaar loopt ten einde en ik wil nog een paar mooie wandelingen voltooien voor 1 januari 2020. Makkelijker gezegd dan gedaan! Ik heb dan wel 5 dagen vrij tussen Eerste Kerstdag en Oudejaarsdag, mijn leven bestaat niet alleen uit wandelen. Op 24 december jl. had ik een onverwachte late dienst en zodoende weinig goesting voor een tocht op Tweede Kerstdag. Zondag trakteerde mij op stormachtig weer dus de keuze om thuis te blijven was snel gemaakt.

Schotse Hooglanders in het Schinveldse bos

Vandaag was de regenkans klein dus snel de wandelschoenen en en route! Ik was ietwat aan de late kant – voor mijn begrippen – en vond dus al een redelijk gevulde parkeerplaats bij het zweefvliegveld bij Schinveld. Tijdens een eerdere tocht in deze omgeving kreeg ik de gelegenheid om enkele zweefvliegtuigen te spotten, vandaag helaas geen vliegmachines te zien. Dan maar het Schinvelder bos in, op naar Duitsland. Route 1048 is namenlijk grensoverschrijdend en voert mij naar het Duitse dorp Gillrath. Na zo’n 40 minuten struinen door het 408 ha grote bos loop ik Duitsland binnen. Aan mijn linkerhand heb ik zicht op de bebouwde kom van Niederbusch, tijdens de laatste kilometers van de wandeltocht woede het dorpje even aangedaan. Een eind verderop steek ik de Krümmelbach over en vervolg mijn weg langs de afrastering van de NATO Airbase Geilenkirchen. Achter het hoge hekwerk heb ik later zicht op een groot aantal munitiebunkers, militairen kom ik niet tegen.

Station Gillrath aan de Selfkantbahn

Ook in de Duitse grensstreek kom je veel kapellen en kruizen tegen – net Limburg – en deze symbolen dienen dan ook vaak als oriëntatiepunt. Zo ga ik rechts bij een stenen wegkruis en even later links bij een uit staal opgetrokken kapelletje, de Hubertuskapel. Via een dalende grindweg arriveer ik in Gillrath. Vroeger was hier een treinhalte van de Geilenkirchener Kreisbahn van Alsdorf naar Tüddern. Heden ten dage is alleen het 5,5 km lange tracé tussen Langbroich en Gillrath als museumspoorlijn in gebruik. Over de L47 – met gesloten pauzeplek – verlaat ik het dorp weer richting het Schinvelder bos, de terugweg is ingezet. Zoals hierboven reeds aangegeven kom ik nu door Niederbusch. Ik volg geruime tijd de Dorfstraße tot ik aan het einde oversteek om vervolgens Nederland weer in te lopen. Ik ben in het bij Schinveld behorende buurtschap Heringsbosch. Het aan de Duitse grens gelegen buurtschap was een aantal jaren geleden in het nieuws vanwege problemen met snel internet (te ver – lees te duur -van Nederland voor een internetaansluiting en niet behorend bij Duitsland maar wel aan de overkant van de straat)

Ook een manier om je fiets te parkeren – Hoeve Heringsbosch

Bij Hoeve Heringsbosch duik ik het bos weer in en langzaam wordt het iets drukker, het is tenslotte al 2 uur ‘s-middags. Na een klein kwartier zie ik de gebouwen van het vliegveld weer liggen, tien minuten later sta ik weer op de parkeerplaats en kan ik terug naar Geleen. De hele wandeling is het droog gebleven maar tijdens de rit huiswaarts begint het dan toch te regenen……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *