Simpelveld

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 39
Afstand: 17,9 km.
Start en Finish: Bistro Simplevei Simpelveld

Veel hoogteverschillen, kronkelende paadjes door veld en bos en prachtige vergezichten: de ingrediĂ«nten  voor een doordeweekse wandeling in het Zuid-Limburgse heuvelland.

Het spoorwegemplacement van de ZLSM

Vanaf de bushalte wandel ik zo’n 500 meter naar  het startpunt van een pittige wandeling. De verharde weg daalt eerst flink om vervolgens in de bebouwde kom weer stevig omhoog te gaan. Ik steek de brede spoorwegovergang – met links het station van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij – en ga dan rechts over de veldweg parallel aan het Miljoenenlijntje. Aan het eind van het graspad ga ik onder de spoorlijn door en loop naar hoeve Bulkum uit 1842. In de buurtschap Bulkemsbroek volg ik de doodlopende weg tot het einde en vanaf hier verder te gaan door de weilanden. Uiteraard moeten hiervoor een aantal stegelkes gepasseerd worden. Ik passeer de met Kunradersteen gebouwde hoeve Vogelzang (1870) en wandel verder naar het 145 zielen tellende gehucht Trintelen.

Vergezichten genoeg, in dit geval is Eys in beeld

De asfaltweg wordt eerst een veldweg en daarna een smal pad langs de helling. Ik volg het pad geruime tijd en steek dan de van de Amstel Gold Race bekende Eyserbosweg over en wandel verder langs de bosrand. Ik pauzeer kort bij een zitbank met orientatiebord en geniet ondertussen van het panoramisch uitzicht ter plekke. Via een spoorbrug steek ik de spoorlijn van het toeristisch Miljoenenlijntje weer over en via wederom een aantal draaihekjes door de weilanden naar de buurtschap Cartils. De dalende smalle asfaltweg naar Nijswiller is afgesloten voor autoverkeer maar dat deert mij als voetganger niet. In het dorp steek ik de Selzerbeek over, passeer ik de Sint Dyonisiuskerk en volg ik de stijgende weg tot voorbij de bebouwde kom.

Bospad van Nijswiller naar Baneheide

 

Vervolgens ga ik bij een zitbank schuin rechts over een smal pad met rechts een houten reling. dit pad blijf ik geruime tijd volgen tot in de buurtschap Baneheide. Bij de waterput ga ik links en loop richting Simpelveld. Na de sportvelden en een bungalowpark daal ik af naar de eerder genoemde overweg bij het station. Vanaf hier wandel ik dezelfde route als in het begin van de tocht maar dan andersom natuurlijk. Aangezien ik nog tijd over heb – de bus naar Heerlen gaat maar eens per uur – besluit ik bij bistro Simplevei een verfrissende icetea te nuttigen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *