Simpelveld – Vijlen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1088
Afstand: 15,7 km.
Start en Finish: Bistro Simplevei Simpelveld

Bij wandelen in het Heuvelland denk je al gauw aan veel klimmen en dalen maar dat valt vandaag wel mee. Het grootste deel van de route van Simpelveld naar Vijlen en weer terug loopt namelijk over het Plateau van Bocholtz. Er zijn natuurlijk wel een paar hoogteverschillen maar die zijn te verwaarlozen.

Seinhuis bij de Miljoenenlijn in Simpelveld

Vanaf de vakantiehoeve loop ik eerst een stuk door de bebouwde kom tot aan de Stationsstraat. Naar links ligt het voormalig NS-station van Simpelveld – nu hoofdzetel van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij – maar vanwege geen activiteiten momenteel steek ik rechts bij het seinhuis het spoorweg-emplacement over. De weg stijgt ligt en passeert dan de achterzijde van Groenpark Simpelveld. Ik vervolg mijn weg over het plateau naar Baneheide. Ik steek de drukke N281 over en wandel richting Duitse grens om vervolgens parallel langs de landsgrens richting Mamelis te lopen. Ik passeer daarbij een voormalige nertsenfokkerij op Duits grondgebied. Aan Nederlandse zijde ligt het Kolmonderbosch waarlangs ik via een drassige holle weg afdaal naar het gehucht Mamelis. Ik loop door de enkele huizen tellende gemeenschap naar de N278. Rechts achter mij op de heuvel ligt de bekende Abdij Sint-Benedictusberg.

Mamelis – Abdij Sint-Benedictinusberg

Aan de overzijde van de rijksweg Maastricht – Vaals volg ik een licht stijgende veldweg naar het op 195 meter boven N.A.P. gelegen kerkdorp Vijlen. Tegenover de St. Martinuskerk ligt Auberge A Gen Kirk, de pauzeplek halverwege de route. Zoals we ondertussen wel gewend zijn, de horeca is voorlopig niet geopend. Links langs de kerk loopt een voetpad dat een graspad wordt. Via 2 klaphekjes kom ik beneden bij een gerestaureerd bakhuis en wandel verder naar het buurtschap Melleschet. Over bos- veldwegen gaat het verder naar het buurtschap Hilleshagen, even verder passeer ik de vliegweide van Modelvliegsportvereniging Aero ’79; er wordt vandaag niet gevlogen! Als ik door een graf omhoog gelopen ben heb ik een fraai uitzicht op Nijswiller. Over weiden en door stegelkes daal ik af naar het bij de gemeente Gulpen-Wittem behorende dorp. Ik steek de Selzerbeek over en passeer Kasteel Nijswiller. Bij de geheel  uit kalksteen opgetrokken St. Dyonisiuskerk sla ik linksaf en bij de pomp rechtsaf, ik verlaat het dorp via een stijgende asfaltweg.

Uitzicht op Vijlen met de Sint-Martinuskerk

Voorbij de gebouwen van een fokbedrijf van Limousin runderen verlaat ik de verharde weg voor een smal pad langs een grubbe. Geruime tijd volg ik dit licht stijgende pad tot ik weer in Baneheide arriveer. Via een berkenbosje verlaat ik het buurtschap weer richting Simpelveld. Nadat ik via een viaduct onder het spoor van het ‘Miljoenenlijntje’ ben doorgelopen wandel ik door het buurtschap Bulkemsbroek alvorens via een klein moerasgebied – compleet met vlonderpad – weer bij het beginpunt van de tocht uit te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *