Simpelveld

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 799
Afstand: 15,1 km.
Start en Finish: Brasserie Het Biechthuis

Met enige regelmaat raadpleeg ik de weer-app op mijn iPhone. Het is tenslotte van belang wat de weersverwachting is als ik een wandeling wil plannen. De laatste tijd zijn die verwachtingen niet bijster goed, in de regel altijd wel meer dan 50% kans op neerslag. Vandaag zagen de vooruitzichten er goed uit dus op naar Simpelveld voor een pittige wandeling.

Hoeve Krekelberg bij Huls

Het klimmen begint al snel, over het Molsbergervoetpad gaat het gestaag omhoog met aan mijn rechterhand uitzicht op het buurtschap Molsberg. Het pad eindigt op het plateau van Ubachsberg in het gehucht Huls. Hier wandel ik even over de doorgaande weg om na de bushalte rechtsaf te slaan richting Hoeve Keverberg. Vlak voor de in 1890 herbouwde hoeve ga ik rechts over een veldweg naar de autosnelweg A76. Ik volg het dalende pad parallel aan de snelweg en passeer een keuzemoment. Bijna beneden kan ik linksaf om de route in te korten tot 8,5 kilometer maar dit is niet mijn intentie. Ik daal verder naar de verharde weg en ga rechts onder het viaduct door om aan de andere zijde weer omhoog te gaan naar het Imstenraderbos. De ruime lus door het bos brengt mij eerst naar de buurtschap Benzenrade. Bij de met Kunradersteen gebouwde Heilig Hartkapel uit 1925 ga ik rechts en even later ga ik links over de Geleenbeek. Deze beek die eindigt in de Maas bij Stevensweert ontspringt even verderop bij de uit 1281 stammende Benzenraderhof. Ik passeer enkele stegelkes en volg het pad door het bos tot de voetbalvelden van RKHBS. Hier sla ik rechtsaf over de verharde weg tot bij een 5-sprong.

Villa Imstenrade (1908) gezien vanuit het Imstenraderbos

Hier loop ik weer het Imstenraderbos in en blij het pad geruime tijd volgen. Bij een smalle verharde weg verlaat ik het bos weer en volg de dalende weg. Ik passeer het bospad waar mijn extra lus een aanvang nam en loop verder naar het viaduct van de A76. Ik volg nu de route terug naar de eerder genoemde afkorting en maak nu ook gebruik van het pad langs een slagboom. Ik blijf het smalle bospad geruime tijd volgen naar het geologisch monument ‘groeve Putberg’. Ik ga het trappenpad omlaag en blijf het pad volgen. Even verder passeer ik 2 boogvormige holtes – voorheen de dubbele kalkoven van de kalksteengroeve Putberg – waarna ik rechts over een smal pad naar boven wandel. Na een kort uitstapje over de voorrangweg nabij Hulst ga ik links richting Ubachsberg. Nabij het buurtschap Mingersborg ligt de hoogstgelegen windmolen van Nederland. Vlak voor deze korenmolen – Op de Vrouweheide – uit 1858 ga ik links de dalende veldweg naar het buurtschap Bosschenhuizen in.

Korenmolen Op de Vrouweheide

Voorbij de rioolwaterzuiveringsinstallatie – veel punten bij Scrabble – kom ik weer in de bebouwde kom van Simpelveld. Ik steek de Eyserbeek over en blijf de beek volgen tot het eindpunt van de fraaie wandeling. Het terras bij de brasserie tegenover de St. Remigiuskerk is – waarschijnlijk geïnspireerd door het mooie weer – bommetje vol. Een versnapering zit er dus niet in. Bij de bushalte blijkt dat ik 3 kwartier moet wachten op de bus naar Heerlen. Ik besluit naar een van de volgende bushaltes te lopen – ik heb toch tijd genoeg – en trotseer daarbij de beklimming met een maximaal stijging van 11% naar Huls. Zelfs twee oudere fietsers – notabene met e-bikes – moesten noodgedwongen afstappen…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *