Sint Geertruid

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 61
Afstand: 15,6 km.
Start en Finish: Restaurant De Koekepan

Door het ongemerkt mislopen van een bus in Maastricht begint mijn wandeling vandaag noodgedwongen een half uur later. Op zich geen probleem want ik heb tijd genoeg. Vanaf de uit mergel opgetrokken Sint-Gertrudiskerk – het oudste gedeelte stamt uit de 11de eeuw – wandel ik richting het buurtschap Herkenrade.

De Sint-Gertrudiskerk in Sint Geertruid

Aan het eind van de bebouwde kom van Sint Geertruid sla ik linksaf en maak een omtrekkende beweging naar het 175 zielen tellende Herkenrade op het Plateau van Margraten. Ik vervolg mijn weg naar Banholt en kom na een steile klim op het hoogste punt van de gemeente Eijsden-Margraten. Even genieten van het uitzicht en dan langs de Lourdes-grot naar de Gerlachuskerk. Naast het uit 1878 daterend gebedshuis staat de Mei-den met de driekleur wapperend in top. Over smalle asfaltwegen  wandel ik verder naar het volgende dorp. Een stijgend bospad brengt mij naar Mheer waar ik een stukje langs de muur van de tuin van Kasteel Mheer loop.

De Gerlachuskerk met de Mei-den

Bij de oude waterput ga ik links en verlaat enkele vakwerkhuizen passerend het dorp weer. Na enige tijd over glooiende veldwegen kom ik bij kampeerboerderij Hof van Libeek op de verharde weg in het buurtschap Libeek. Ik ga links en heb naar rechts zicht op het 20 woningen tellende buurtschap Moerslag. Even verder ga ik rechts over een smal kronkelend door een bosstrook tot ik via een klaphekje langs camping De Bosrand verder loop over de verharde weg naar Eijsden. Ik steek een bruggetje over en volg scherp rechts de stijgende veldweg het Savelsbos in. Na een pittige klim ga ik links verder over de bovenkant van het hellingbos. Nadat ik voorbij een prehistorische vuursteenmijn ben gewandeld verlaat ik via een stijgende holle veldweg het Savelsbos weer.

Bospad inclusief obstakel nabij Libeek

Na de in bloei staande fruitbomen ga ik rechts over een graspad en volg de bosrand naar de doorgaande weg in Sint Geertruid. Ik ben er bijna maar de route stuurt mij nog even langs de rand van het dorp. Bij een melkveebedrijf ga ik vervolgens links over een smal pad tussen doornheggen naar de oude dorpskern waar ik bij de Romaanse Sint-Gertruduiskerk mijn wandeltocht beĂ«indig. Na een kwartier uitrusten in een Abri arriveert de bus 57 naar Maastricht reeds en keer ik weer huiswaarts……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *