Sint-Pietersberg

Maastricht is momenteel in de ban van de Vrijthof-concerten van André Rieu & zijn Johann Strauss Orkest. Ongetwijfeld zijn de 13! optredens dit jaar allen uitverkocht; de stehgeiger heeft de wereld veroverd met de Limburgse hoofdstad als bruisend middelpunt. Aan mij is het niet besteed en toch ben ik vandaag in Maastricht. Niet in de binnenstad maar op de Sint-Pietersberg voor een 10,8 km. lange wandeling van Natuurmonumenten.

De vlag van Maastricht wappert op Fort Sint Pieter

Natuurmonumenten – de beheerder van het natuurgebied Sint-Pietersberg – heeft ook een kortere route van 5,15 km. uitgezet. Beide wandelingen starten bij de parkeerplaats Oog van Sint Pieter. Vanaf het terras van Chalet Bergrust heeft men een prachtig uitzicht op Maastricht en op het naastgelegen Fort Sint Pieter. Via een steile trap wandel ik richting het uit 1701 daterende fort en passeer het aan de linkerzijde. Even verder heb ik aan mijn rechterhand zicht op het Jekerdal met de wijngaarden van  de Apostelhoeve en de Nekummerhoeve. Ik blijf de weg volgen langs de Oehoevallei door het ENCI-bos. Links ligt de Mergelgroeve en kom ik langs het eindpunt van het Pieterpad. Niet dus! Toen ik in 2009 LAW 9 – beter bekend als het Pieterpad – voltooide, was hier inderdaad het eindpunt. In 2016 is is de route echter gewijzigd en eindigt het Pieterpad bij het uitzichtplatform boven de ENCI-groeve.

Doorkijkje naar Chateau Neercanne

Op voorhand dacht ik dat de lange route dit uitzichtpunt en de groeve zouden aandoen, echter hier was ik abuis. Daarentegen vervolg ik mijn weg richting België. Rechts ligt Kanne en het op de grens liggende Chateau Neercanne. Even later passeer ik de Duivelsgrot in het Popelmondedal, een waar vlinderparadijs. Ik wandel Wallonië binnen, links liggen de resten van Kasteel Caestert. Na een pittige afdaling bereik ik de Rue Collinet in Petit Lanaye. Rechts ligt de sluis van Ternaaien en links ligt Maastricht. Ik vervolg mijn weg over het jaagpad langs de maas en voorbij het fabriekscomplex van de Eerste Nederlandse Cement Industrie neem ik de stijgende weg naar Buitengoed Slavante

Rondvaartboot op de Maas nabij de ENCI

In het dorp Sint Pieter – sinds 1920 onderdeel van Maastricht – passeer ik rechts de kerk ‘Sint-Pieter op de Berg’ en links de achterzijde van ‘Huis de Torentjes’ (de woning van André Rieu). Niet veel later ben ik weer bij Chalet Bergrust en is de tocht ten einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *