Sjoën Mezeik

De eerste regenperiode van 2013 is achter de rug, nu is de vorst ingetreden en zie ik mijn kans schoon om weer een mooie wandeling te ondernemen. Op naar België, even de Maas oversteken en ik ben al in het startpunt van de dag: Maaseik!

Jan en Hubert van Eyck

De 16 kilometer lange tocht heb ik gedownload van ontrack.nl en voert mij door het landelijke buitengebied van de stad Maaseik. De gebroeders van Eyck kijken gebroederlijk uit over het carré-vormig marktplein waar op dit vroege tijdstip een serene rust heerst. Die rust is vanzelfsprekend tijdelijk want rondom het marktplein bevinden zich vele populaire uitgaansgelegenheden die later op de dag waarschijnlijk zullen vol lopen. Ook tijdens de jaarlijkse Kennedymars is het hier een drukte van jewelste. Zo’n 3.000 wandelaars passeren hier dan om een aanvang te nemen aan de laatste 18 kilometer naar de finish in Sittard.

Routekaart

De route van vandaag loopt ten zuiden van Maaseik en ik passeer dorpjes zoals Wurfeld, Siemkensheuvel en Heppeneert. Via een smal paadje bereik ik via de achterzijde de St.-Gertrudiskerk waar Onze-Lieve-Vrouw van Rust wordt aanbeden. Op 24 juni van vorig jaar was ik hier al eens in het kader van ‘Bidden bij de Buren’. Opvallend is het aantal auto’s met Nederlands kenteken in het kleine bedevaartsoord. Zijn de Nederlanders dan toch geloviger dan de Belgen of hebben de vele horecagelegenheden in Heppeneert een bijzondere aantrekkingskracht.

Heppeneert

Langs de boorden van de Maas is het nog maar een kort stukje naar de Maaseikse markt. Ondertussen is het aantal geparkeerde auto’s sinds vanmorgen sterk gegroeid en ik constateer dat Jaguar hier een populair merk is. Mijn voorkeur gaat desalniettemin uit naar de hier eveneens geparkeerde zilverkleurige Aston Martin DB5. Maar goed, blijf maar dromen en snel in mijn eigen auto terug naar de Waereldsjtad want vanmiddag staat weer een wandeling op het programma; de Pölleklup Lötterao zal Sweikhuizen weer eens onveilig gaan maken……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *