Slenaken – Camerig

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1216
Afstand: 15,8 km.
Start en Finish: Hotel Slenakerhof

Aan de voet van de Loorberg op parkeerplaats ’t Brugske parkeer ik mijn auto om mij te voor te bereiden op de wandeling van vandaag. Het is stil in Slenaken en dat is ook wel eens anders. Slenaken leeft voornamelijk van het toerisme maar daar is momenteel logischerwijs een tekort aan.

Trappenpad bij Diependal

Het wordt een pittig dagje met veel klimmen en dalen. Het begint direct bij het vertrek al met een lange klim parallel aan de van de Amstel Gold Race bekende Loorberg. Aan de rand van Heijenrath passeer ik Auberge de Smockelaer en volg via het fietspad de doorgaande weg richting Epen. Niet veel later verlaat ik eindelijk de geasfalteerd wegen om over een grindweg het Onderste Bosch in te lopen. Als het bos weer is verlaten neem ik bij het gehucht Diependal een trappenpad naar een smal pad tussen de weilanden. Mijn gemiddelde snelheid heeft te lijden onder de omstandigheden, de ondergrond is redelijk modderig en daardoor ook glibberig. Na geruime tijd passeer ik het geologisch monument ‘Terziet’ met gesteente uit het oudste deel van het Boven-Carboon. Aan het eind van de Smidsberg heb ik naar links zicht op de Volmolen in Epen, later vandaag zal de route er nog dichter langs komen.

De familie edelhert uit Eperheide

Ik vervolg mijn weg naar Camerig, een gehucht behorend bij de gemeente Vaals. De verharde weg in Camerig wordt aan de rand van het gehucht een stijgende veldweg die alsmaar in kwaliteit slechter wordt. Boven aangekomen loop ik via de Eperbaan naar Restaurant Buitenlust, een optionele rustplek halverwege de route. Ik kan er weliswaar geen gebruik maken van het terras, maar een lekkere goulashsoep 2go gaat er toch wel in. Na de smakelijke pauze vervolg ik mijn weg over een hoger gelegen pad langs de bosrand naar Camping Rozenhof. Op de camping ben ik terstond nog getuige van de werkzaamheden van een heuse hoefsmid, voor alles is een eerste keer. Over een veldweg gaat het voort en zodoende bereik ik al snel de Volmolen – hier was ik al eerder vlakbij (zie boven) – maar deze keer ga ik over de binnenplaats om langs het Terzieterbeekje naar het gehucht Terpoorten.

De Volmolen in Epen

Vervolgens ga ik licht stijgend naar Eperheide. In dit buurtschap van Epen vergeet ik even links af te slaan maar kan dat gelukkig corrigeren voordat ik Schweiberg bereik. Via Heijenrath wandel ik door bos en veld bergaf terug naar Slenaken. Nabij het dorp wordt het aantal wandelaars groter maar goed, het is ook al bijna 2 uur. Voor vandaag zit het er weer op. Nu eerst nog een paar dagen werken en dan is er komend weekend weer tijd voor een volgende wandeling….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *