Slenaken

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 79
Afstand: 17,6 km.
Start en Finish: Restaurant ’t Stegelke

Terug in het heuvelland, van Slenaken naar Gulpen en natuurlijk weer terug. De routemaker omschrijft de wandeling als gemakkelijk ondanks dat er toch een paar klimmetjes overwonnen moeten worden.

Bruggetje over de Gulp bij Beutenaken

Vanaf het centrum van het toeristische Slenaken volg ik de loop van de Gulp. Via weilanden en heel veel stegelkes kan ik dit lange tijd volhouden. Voorbij Hoeve Karsveld passeer ik een vakwerhuisje – in gebruik als vakantiewoning – en vervolg mijn weg door de weilanden naar Pesaken. Van de kleine buurtschap loop ik verder naar Euverem. Het buurtschap was vroeger bekend om de forellenkwekerij en pretpark ‘ Foreldorade’. Zo’n 20 jaar geleden is deze echter failliet verklaard. Tegenover Camping Osebos ga ik rechts een stijgend voetpad in. Het pad wordt een brede laan met rechts Kasteel Neubourg.

Kasteel Neubourg

Ik blijf het pad volgen tot aan de Rijksweg en ga dan rechts over het fietspad naar Gulpen. Bij de verkeerslichten ga ik gelijk weer rechts langs een vijver met maar liefst 18 fonteinen naar de Molen van Roux. Bij zwembad Mosaqua volg ik de smalle asfaltweg richting Pesaken, de terugweg is ingezet. Ik kruis de route voor de eerste keer en spoedig ga ik links een stijgende veldweg in. Boven bij een zitbank ga ik scherp links over een stenig pad weer naar beneden. In het dal zie ik Hoeve Karsveld weer liggen. Ik kom weer langs het eerder genoemde vakwerkvakantiehuisje en loop nu rechtdoor naar het bruggetje over de Gulp. In Waterop steek ik de Slenakerweg over en ga weer omhoog. Verderop negeer ik een wegafzetting – het dalende wandelpad zou door de hevige regenval niet begaanbaar zijn – en ervaar geen onoverkomelijke bezwaren.

Park in Gulpen met maar liefst 18 fonteinen

Na enige tijd bereik ik bij Camping Welkom in Hoogcruts de doorgaande weg naar Slenaken. Hier ga ik links en via een omtrekkende beweging bereik ik parkeerplaats ’t Brugske, tijd om weer naar huis te gaan……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *