Sonnenaufgang

Van/naar: Schachenhaus – Scharnitz
Afstand: 16,6 km.
Hoogtemeters: ↑ 50 meter, ↓ 970 meter
Hoogste punt: 1.867 meter (Schachenhaus)

Het is rustig op de Schachen, de stilte overheerst. Vandaag staat een zeer lange en vermoeiende etappe op het programma. 7,5 tot 8,5 uur, 900 meter stijgen en 1.800 meter deels steile afdaling. Na mijn mindere ervaring van gisteren moet ik weloverwogen een beslissing nemen, risico of niet? Ik besluit het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor het alternatief via Mittenwald. Bijna alleen maar dalen in ongeveer 5 uur.

Blik op het Wettersteingebergte vanaf de Schachenweg

De eerste 5,9 km. is bekend terrein, dezelfde weg als gisteren namelijk maar dan uiteraard bergaf. Ik passeer wederom de afslag naar de Kälbersteig en even later die bij de Wettersteinalm. Het wordt langzaam tijd om het grindpad te verlaten en over een zogenaamde ‘Bannholzweg’ een afkorting door het bos te nemen. Na een kleine kilometer kom ik weer op de grindweg naar Mittenwald die ik de komende 5 km. blijf volgen tot aan de Ferchensee. Hier is veel volk op de been, een bus vol ouderen parkeert net bij het meer. Een deel van hen maakt zich op voor een korte wandeling terwijl de rest een plaatsje zoekt op het terras van de Gaststätte.

De Ferchensee met de Gaststätte op de achtergrond

Ook ik kies voor de laatste optie en na een verfrissende versnapering kan ik mijn weg vervolgen naar Mittenwald. Als extra optie wordt de ‘Seerundweg’ aanbevolen, laat ik dat dan maar doen! De glooiende weg gaat door het bos naar de volgen de waterplas, de Lautersee. Ik laat de Biergarten voor wat het is – ik heb tenslotte net gepauzeerd – en wandel langs het kapelletje naar rechts. Volgens de routebeschrijving gaat de mooiste route naar Mittenwald door het Laintal. Echter, tengevolge van weersomstandigheden is de weg gedeeltelijk afgesloten en ben ik dientengevolge genoodzaakt een ander pad te nemen. Even later bereik ik de stoeltjeslift op de Kalvarienberg en wandel via een steile trap het toeristische centrum van Mittenwald in.

Kapel ‘Maria Königin’ aan de rand van de Lautersee

De route naar het station is goed aangegeven en weldra is het voorlopige einddoel bereikt. De eerstvolgende trein naar Scharnitz gaat pas over anderhalf uur. Geen probleem, in het stationsgebouw is horeca gevestigd – Das Lokal – dus ik krijg de tijd wel om. De trein van 14:26 is mooi op tijd en brengt mij in no-time naar Oostenrijk. Vervolgens ben ik binnen een paar minuten bij Gasthof Risserhof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *