Spaubeek

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1516
Afstand: 10,9 km.
Start en Finish: Laurentiuskerk Spaubeek

Vandaag in het kader van de nazorg CVA een vroege afspraak bij de huisarts om bloed te prikken. Een goede gelegenheid om aansluitend een mooie wandeling te maken. In amper 5 minuten sta ik op het marktplein van Spaubeek, klaar voor de start.

Zandgroeve Spaubeek

Via de woonwijk kom ik op de doorgaande weg – Kupstraat – en verlaat de bebouwde kom over een klinkerpad die niet veel verder overgaat in een holle veldweg. Ik volg de vroegere route van het Pieterpad – sinds enige tijd is de route aangepast – naar boven, ga rechts en passeer de ‘Groeve Spaubeek’. Voorbij de afrastering van de zandgroeve sla ik scherp linksaf richting ‘Groeve Nagelbeek’. Lange tijd volg ik het pad langs de voormalige vuilnisbelt tot ik de buurtschap Nierhoven (Gemeente Nuth) bereik. Ik wandel tussen de visvijvers door en volg dan geruime tijd de Platsbeek richting Grijzegrubben.

‘Huis Nierhoven’, daterend omstreeks 1550

Na enige tijd bereik ik het gehucht Terstraten, sinds 1969 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het gehucht telt enkele 1 straat en eindigt op de Maastrichterweg. Hier steek ik over en  vervolg mijn weg over het Plateau van Schimmert. Ik passeer een waarschuwingsbord voor laagvliegende vliegtuigen; rechts ligt het terrein van modelvliegclub Thermiek ’58. De veldweg wordt een dalend bospad en komt uit op een verharde weg aan de rand van het Spaubekerbos. Via een korte doch steile klim loop ik het bos in. Waar de route mij scherp linksaf stuurt, ga ik nog 100 meter rechtdoor naar het voormalig openluchttheater Bourgogne. Spoedig keer ik terug op de originele route en bereik de Dorpstraat in Spaubeek.

Er zijn plannen om dit theater weer in oude luister te herstellen

Hier ga ik links en direct weer rechts de stijgende veldweg in. Bijna boven ga ik rechts over het dalend graspad naar de met Nievelsteiner zandsteen gebouwde Laurentiuskerk. De tweede wandeltocht van 2022 is voltooid; dat er maar veel mogen volgen…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *