Station As

De zomer lijkt maar niet op te houden en het prachtige wandelweer blijft dientengevolge aanhouden. Op zoek naar een geschikte locatie voor de vaste woensdagmorgenwandeling moest ik plots weer aan Nationaal Park ‘Hoge Kempen‘ denken. Het was al geruime tijd geleden dat ik een van de vele routes in dit uitgestrekte natuurgebied tussen – ruwweg – Lanaken, Niel-bij-As en Genk verkende; een goede gelegenheid dus voor een hernieuwde kennismaking.

Wandelen door de 'Hoge Kempen'

Wandelen door de ‘Hoge Kempen’

Het voormalige Station Asch ligt er verlaten bij. De treinen rijden al jaren niet meer, het café is wegens vakantie gesloten en ook het bezoekersonthaal is niet geopend. Echter, wandelen is volop mogelijk en wij kiezen voor een route van 12,2 kilometer die gemarkeerd is met rode driehoeken. De gemeente As bestaat uit 2 deelgemeenten te weten As en Niel-bij-As. In eerstgenoemd dorp starten en eindigen we onze tocht die in een ruime bocht rondom Niel-bij-As loopt. We starten op de fietsroute totdat het pad rechtsaf het bos in draait. De herfst laat zijn sporen duidelijk zien; er liggen beduidend meer bladeren op de grond dan in de bomen. Het pad blijft zo’n half uur kronkelen door het bos totdat het landschap wordt ingeruild voor weilanden.

Beklimming van de Geologische Wand

Beklimming van de Geologische Wand

Nabij Opglabbeek volgt een lang stuk verharde weg waarbij we opstapplaats – en camping – ‘Wilhelm Tell‘ passeren. In de verte horen we de klanken van de kerklokken van Niel-bij-As; we naderen de bewoonde wereld. Wat rest is een omtrekkende beweging om daadwerkelijk bij die bebouwing te arriveren. Via het speel- en sportbos bereiken we de trappen aan de geologische wand. Na een korte blik op de omgeving dalen we af naar het gemeenschapscentrum ‘De Drieschaar’. We zijn er bijna maar in plaats van de kortste weg langs de Stationsstraat te volgen, kiezen we voor de mooiere route door het bos. Hierbij passeren we nog een spoorlijntje dat in de zomermaanden wordt gebruikt voor een toeristisch mini-treintje.

Verlaten treinen op Station As

Verlaten treinen op Station As

Helaas – zoals reeds eerder aangegeven – konnen we deze keer niet genieten van een versnapering in het oude stationnetje, dat moet dan maar even keer over…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *