Steenberg

Bron: Visit Zuid-Limburg
Afstand: 18 km.
Start en Finish: Landgoed Overstehof

Elke woensdag wordt in Dagblad De Limburger een wandeling door het Limburgs land beschreven. Op 5 mei jl. betrof het een wandeling van Landgraaf naar Kerkrade en terug met de titel ‘van steenberg naar steenberg’. Mijn interesse was snel gewekt, nu nog bedenken hoe dit te organiseren. De start en finish is namelijk gesitueerd bij Overstehof in Landgraaf, niet te bereiken met het openbaar vervoer. Echter, na  bestudering van het bijgevoegde kaartje blijkt de route het treinstation van Eygelshoven op ca. 100 meter te passeren; komt dat even goed uit.

Kasteel Erenstein in Kerkrade

Vanaf het station loop ik even langs de N299 om bij de rotonde over te steken en via een klaphekje richting vijver Cranenweyer. Het enige stuwmeer van Nederland is ontstaan door de aanleg van een stuwdam in de Anstelerbeek. Ik vervolg mijn weg over een pad met links een palissade wand naar de bebouwde kom van Eygelshoven. Ik verlaat de bebouwing weer en wandel door een voormalige bruinkoolgroeve – tegenwoordig een natuurgebied – naar Haanrade. Hierbij passeer ik sportpark Carisborg. Even voorbij de voetbalvelden van RKVV Haanrade sla ik rechtsaf  en wandel ik de Kerkraadse buurtschap Haanrade binnen. Even later vervolg ik mijn weg door het Beerenbos waar ik weldra de eerste steenberg of terril beklim. Na het verlaten van het bos loop ik parallel aan de Roderlandbaan met linksvoor uitzicht op Abdij Rolduc.

Leden van HSV Strijthagen bij het gelijknamige kasteel

Bij de rotonde ga ik rechts de Kerkraadse wijk Chevremont in. Ik blijf de weg volgen tot aan het stadspark en passeer een speeltuin en hertenkamp voordat ik langs 2 vijvers afdaal naar de spoortunnel. Aan de andere zijde van de tunnel wandel ik de Anstelvallei in en volg geruime tijd de eerder genoemde Anstelerbeek. Ik passeer Kasteel Erenstein en even later ga ik links over een houten brug richting GaiaZOO. Ik wandel langs de parkeerplaats van het dierenpark en kruis via 2 rotondes de buitenring (N300). Vervolgens linksaf naar de wijk Terwinselen tot aan de Strijthagenweg. Tegenover het kantoor van mijn werkgever sla ik linksaf richting Winselerhof. Ik laat het hotel en restaurant van de Oostwegel Collection rechts liggen en begin met een stevige klim naar steenberg 2, de Wilhelminaberg. Na een serpentine van paadjes bereik ik de top, tevens het hoogste punt van de indoor skipiste SnowWorld.

508 treden en 248 meter lang, de trap van de Wilhelminaberg

Ik sta nu boven aan de langste openluchttrap van Nederland maar niet lang want spoedig ga ik de 508 treden naar beneden. Aan de voet ga ik  rechtsaf naar de Overstehof. Op weg naar het landgoed passeer ik evenemententerrein – voorheen een draf- en renbaan – Megaland, wellicht beter bekend als de festivalweide van Pinkpop. Bij Kasteel Strijthagen ga ik rechts door de witte poort en loop verder langs de visvijvers naar de Strijuthagenermolen. Hier ga ik rechts omhoog terug naar de buitenring. Deze steek ik weer over en kom ik krek weer bij het station, de wandeltocht is volbracht. De timing was perfect want na een luttele 6 minuten stopt de trein al voor mijn neus, terug naar huis……

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *