Stevensweert

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1311
Afstand: 12,5 km.
Start en Finish: Thassos Grieks Restaurant

Terug naar de Maas, om precies te zijn nabij het kleine vestingstadje Stevensweert.

De St. Rochuskapel in Stevensweert

Vanuit de buurt ‘Eiland’ wandel ik langs de St. Rochuskapel naar de visvijver ‘Meerse kamp’. Via een grindpad met 2 haakse bochten bereik ik de Oude Maas. Door deze 6,7 kilometer lange voormalige zijarm van de Maas stroomt tevens de Geleenbeek die verderop in de Maas uit mondt. Ik volg de route via klaphekjes en door weilanden geruime tijd langs het water. Aan de overzijde ligt de jachthaven van de Maasbrachter Watersportvereniging. Aangekomen bij de Maas volg ik de rivier stroomopwaarts terug richting Stevensweert. Bij een grenssteen ga ik links over het graspad en na 500 meter ga ik rechts langs de Huyskensplas. Aan de rand van Stevensweert in de buurt ‘Brandt’ volg ik het pad over de Dijk langs achtertuinen. Uiteindelijk kom ik weer in de buurt ‘Eiland’ en volg het pad langs het vakantiepark Porta Isola.

Vestingwerk Stevensweert

Ik steek de doorgaande weg over en wandel langs een grote parkeerplaats naar de vestingwerken. Via een stenen trap loop ik het tijdens de tachtigjarige oorlog ontstane vestingwerk in om het aan de andere zijde via een tunneltje weer te verlaten. Plots ben ik het beschermd dorpsgezicht van Stevensweert. Ik maak een omtrekkende beweging langs diverse rijksmonumenten en loop tenslotte langs de Sint-Stephanuskerk naar de Grensmaas. ik ga linksaf over de Maasdijk naar het voormalig douanekantoor ‘de Maaspoort’. Ik volg de asfaltweg en passeer daarbij grenspaal 125 en het kanon Dikke Werta. Iets verder ga ik links over de veldweg richting Hompesche Molen. Ik steek weer een asfaltweg over en wandel door de bossage langs de Molenplas naar een houten brug. Dit is het punt waar de Geleenbeek de Oude Maas in stroomt. Via stapstenen steek ik de beek over en loop naar een vogeluitkijkpunt.

Stapstenen over de Geleenbeek

Ik volg het pad tot aan een parkeerplaats. Vanaf lees ik de routebeschrijving iets te letterlijk. Ik heb weliswaar de Oude Maas aan mijn linkerhand maar rechts ligt ook een brede sloot. Dat breekt mij aan het einde van het pad op. Ik liep dus aan de verkeerde kant en zal dus terug moeten naar een oversteekmogelijkheid. Via de goede kant van de sloot kom ik dan toch bij de brug over de Oude Maas. Hier steek ik over en aan de andere over ga ik de trap omlaag en wandel over het grindpad terug naar het startpunt – dat nu dus eindpunt is – van een mooie wandeltocht…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *