Stolberg

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1153
Afstand: 15,5 km.
Start en Finish: Wanderparkplatz Waldschänke (Am Schlangenberg)

Aan het randje van de Eifel vlakbij Aken ligt het oude stadje Stolberg. Mijn wandeling start op de grote parkeerplaats bij het natuurgebied Schlangenberg in het stadsdeel Breiniger Berg.

De woeste stroom van de Vichtbach….

De tocht begint rustig met een lange veldweg over een plateau naar de Zweifallerstraße. Ik steek de verkeersweg over en loop langs een fabrieksterrein naar de Vichtbach. Vanaf het bruggetje heb ik een goed beeld van de verhoogde waterstand en de heftige stroming van de beek. De uitbundige regenval van afgelopen weekend heeft ook hier zijn sporen nagelaten. Iets verder stroomafwaarts – voorbij de wegafzetting – is dit nog duidelijker; een deel van het asfalt is weg geslagen. Aan het einde van het fabrieksterrein veerlaat ik de verharde weg en ga voor de eerste keer vandaag het bos in. Ook hier is de invloed van het weer overduidelijk aanwezig. Het klimmen en dalen over de bos- en veldweggetjes wordt bemoeilijkt door kleine stroompjes die het een modderige aangelegenheid maken.

Schloß Stolberg (12de eeuw)

Als ik het bos verlaat nabij de tennisbanen van TC Blau-Weiß Stolberg heb ik een fraai uitzicht op het uit de 12de eeuw daterende kasteel. Ik loop de Altstadt van Stolberg binnen en dat gaat voor een belangrijke deel door smalle straatjes belegd met kasseien. Ik volg de route naar de burcht en kom via de trappen op de binnenplaats. Wat volgt is een lus door de Altstadt en het omliggend bosgebied over meer klinkerpaden en trappen. Er is dan ook sprake van flinke hoogteverschillen. Via de Vogelsangkirche wandel ik naar de Alter Markt vanwaar ik de bebouwde kom langzaam weer verlaat. Langzaam klopt want het smalle asfaltpad gaat stijl omhoog, ik moet af en toe een beetje naar adem happen. Na nog een modderpad vrvolg ik mijn weg over vlakke makkelijke wegen door het bos naar Mausbach. Bij de doorgaande weg is het tijd voor een korte pauze in het aldaar gesitueerde speeltuintje.

Watertoren in het bos nabij Mausbach

Nog 2,5 km. en het eindpunt is bereikt. Ik steek de doorgaande weg over en ga wee omhoog. Halverwege sla ik rechtsaf richting het sportcomplex van Mausbach. Het is weer ploeteren door de ‘pratsj’ naar Sportpark Dörenberg. In het dorpje Vicht ga ik langs het toegangshek van het kerkhof omhoog het bos in. Er is weinig meer van het pad te zien, ik loop tot mijn enkels in het water stroomopwaarts totdat de weg weer normaal begaanbaar wordt. Ik ben weer in het natuurgebied Schlangenberg en zodoende bereik ik spoedig de parkeerplaats en daarmee het einde van een enerverende wandeltocht……..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *