Stoom

Stoomtreinen zijn uit het dagelijkse straatbeeld verdwenen, zij zijn verdreven door de intercity’s en hogesnelheidstreinen. Enkel op toeristische trajecten kom je de kolengestookte geweldenaren nog tegen en daar trekken ze altijd veel bekijks. Ook in Limburg zijn de walmende stoomlocomotieven in levende lijve te bezichtigen en wel op het historische ‘miljoenenlijntje’.

Van april tot en met oktober wordt er volgens dienstregeling gereden tussen Kerkrade en Valkenburg door de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Op regelmatige tijden kan er op nostalgische wijze door het Limburgse Heuvelland worden gereisd, lekker rustig op het gemakje genietend van het voorbij glijdend landschap.

Eén maal per jaar pakt de ZLSM goed uit met een groot evenement. 2 dagen lang staat het stationscomplex dan in het teken van de Stoomtreindagen.

Station Simpelveld is gedurende het gehele weekend het episch centrum van de stoomtrein in Zuid-Limburg. Met behulp van bevriende stoomtreinmaatschappijen weet men een goed bezocht evenement neer te zetten. Natuurlijk kan men een ritje maken met de stoomtrein maar ook een tochtje naar het Duitse Vetschau in de Schienenbus behoort tot de mogelijkheden. Ook kan er een kijkje genomen worden in de werkplaats en is er voor de modelspoorliefhebber een koopjesmarkt.

Nabij het stationsgebouw rijdt een mini-stoomtrein heen en weer en draait een LGB-baan rustig zijn rondjes. Natuurlijk ook voldoende eten en drinken en een portie muzikaal vertier. De hoofdmoot en het belangrijkste in zo’n weekend zijn natuurlijk de treinen, van hele kleintjes tot hele grote en die zijn er genoeg. De ouderen kijken met enige weemoed naar al dat moois en de jeugd verbaast zich over die grote zwarte machines.

Kortom, een familie-uitje pur sang……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *