Streekgerechten

Gisteren was het weer tijd voor de jaarlijkse afspraak met Maastrichts Mooiste. Begonnen als hardloopevenement maar sinds 2006 zijn de wandelaars ook van harte welkom. De organisatie slaagt er ieder jaar weer in om een mooie route met een wisselend thema te presenteren. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden vindt Maastrichts Mooiste niet per definitie in Maastricht plaats. Dit jaar was de start en finish gesitueerd bij Hof de Peul in het mooie Noorbeek.

Er was de keuze uit 3 afstanden: 10, 16 en 23 km. Om klokslag 8 uur nam ik de route van de langste afstand in ontvangst en kon de tocht beginnen. De route voert ons vandaag door de Voerstreek. Dit fraaie stukje België ligt pal tegen de Nederlandse en Noorbeekse grens en zal heel wat van mijn conditie gaan vergen. Via het natuurgebied Altembroek wordt na een klein uur de eerste post in ‘s-Gravenvoeren bereikt. Het thema van dit jaar is “Streekgerechten” en dat wordt duidelijk bij de diverse posten. Bij de wereldwinkel in ‘s-Gravenvoeren moet dat heel breed gezien worden daar hier geproefd kan worden van amuses uit de hele wereld.

Onderweg naar Sint-Martens-Voeren…….

Halverwege de route wordt Sint-Martens-Voeren oftewel Fouron-Saint-Martin bereikt. Tijd voor een korte pauze bij de Houtoven Bakkerij van Marc van Reusel. Dankzij het mooie weer kan ik hier in de buitenlucht genieten een kopje koffie en een Voerense Broodplanck. Deze broodmaaltijd bestaat uit 2 sneden Voerense Platz belegd naar keuze met kaas, Voerense stroop of Voerense Trip. Ik kies voor het laatste oftewel bloedworst. Na de versterkende maaltijd voert het pad ons onder de spoorbrug door en langs het kerkhof naar Sint-Pieters-Voeren. Vanaf ruime afstand is de Commanderij in het 300 zielen tellende dorpje reeds te zien.

Uitzicht op Sint-Pieters-Voeren

Vanaf hier gaat het naar Veurs waar het volgende streekgerecht al staat te wachten: een glaasje sleedoornjenever of zoals het hier heet een ” Voerdrupke mit Sjlieëkreke”. Na deze kleine alcoholische versnapering wordt al snel De Planck bereikt waar de lopers van de 10 en 16 km. linksaf slaan richting eindpunt. Voor mij staat nog een extra lus via Teuven op het programma. Uiteindelijk bereiken wij ook de laatste post in Ulvend. Een bijzonder gehucht want het ligt deels in België en deels in Nederland. Na het ambachtelijk ijsje wordt de gemeentegrens van Margraten direct na het Bakhuis  gepasseerd en begint de laatste kilometer naar Hof de Peul.

Maastrichts Mooiste 2010 zit er weer op, nog even nagenieten met een Voerens streekbier: “Rick’s bier” en dan weer naar huis.
Ben benieuwd wat de organisatie volgend jaar in petto heeft……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *