Super Prestige

Afgelopen zondag vond in het Belgische Zonhoven de voorlaatste wedstrijd voor de Super Prestige veldrijden plaats. De cyclo-cross is vooral een Belgische aangelegenheid. Op het onlangs gehouden wereldkampioenschap in het Tsjechische Tabor wist geen enkele Belg op het hoogste podium te komen. Bij de beloften won een Pool, de Tsjech Stybar was de sterkste bij de profs en onze eigen Marianne Vos was bij de dames oppermachtig.

Dit weekend konden de Vlamingen dus revanche nemen. Zaterdag in Lille was de oude vos Sven Nijs de kersverse wereldkampioen te snel af in de sprint. Als verjaardagsdcadeautje was ik uitgenodigd om de wedstrijd in het Belgisch-Limburgse Zonhoven live bij te wonen. Mijn eerste veldrit ooit en het was een mooie ervaring. Bij het betreden van het parcours waren we nog net getuige van de start van de junioren. Hier was een dominante rol weggelegd voor Nederlands kampioen David van der Poel. De 19-jarige zoon van ex-wereldkampioen Adrie ging er in de eerste ronde van door en gaf de koppositie niet meer af. Het is dan ook geen verrassing dat dit grote Nederlandse talent volgend jaar uit zal komen bij de beloftes in het team van voormalig Belgisch en wereldkampioen Niels Albert.

De organisatie in Zonhoven had een uitdagend parcours uitgezet. Halverwege het rondje doken de coureurs “de kuil” in; een groot gat met zeer steile hellingen zowel op als af. De aanwezigheid van 3 Rode Kruis ploegen was op dit punt geen overbodigheid. Onze positie in het midden van “de kuil” was goed gekozen, we hoefden alleen maar rond te draaien om de race goed te kunnen volgen. Foto-technisch leek de positie ook ideaal, echter de telelens had moeite met de gewenste korte sluitertijd en de daarbij behorende lichthoeveelheid. Uiteindelijk zijn er toch een paar fraaie plaatjes uitgekomen. Het laatste – beslissende – gedeelte moesten we volgen op het grote scherm en het werd een adembenemend einde. De strijd om de winst ging wederom tussen Sven Nijs en Zdenek Stybar. En weer trok Nijs aan het langste eind.

In Geleen was de Belzje Middig in volle gang. In Zonhoven beleefde ik ook een echte Belzje Middig met Jupiler, fritten, Eddy Wally en ploeterende mannen op fietsen.

Veldrijden, een mooie en pure sport…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *