Susteren

Als je in Limburg gaat wandelen wordt het al gauw grensoverschrijdend. Zeker rondom Susteren want we bevinden ons hier in ‘het smalste stukje Nederland‘. Net zoals vorige week is de route weer gevonden op wandelgidszuidlimburg; de afstand is deze keer 14,8 km. en start- en finishlocatie is koffiehuis het IJzerenbos.

Koffiehuis 'het IJzerenbos' te Susteren

Koffiehuis ‘het IJzerenbos’ te Susteren

We parkeren de auto op de ruime parkeerplaats van het NS-station, steken het spoor over en lopen de bebouwde kom van Susteren binnen. Al snel verlaten we de nieuwbouwwijk weer om onze weg te vervolgen langs de Rode Beek. Via een redelijk onduidelijke doorgang duiken we even later het bos in en volgen het kronkelende bospad geruime tijd totdat we een verharde weg bereiken. Deze weg – de Amelbergaweg – kruist na een tijdje de Vloedgraaf. Een klaphek brengt ons naar de oever van deze stroom welke wij de komende tijd zullen volgen. Nog even via een aantal trapjes onder de spoorlijn door en onze verkenning van de Vloedgraaf kan beginnen. We passeren Nieuwstadt aan onze rechterhand en bij de vierde brug verlaten we het stroomgebied om Duitsland binnen te lopen.

De Vloedgraaf nabij Nieuwstadt

De Vloedgraaf nabij Nieuwstadt

Bij alweer een brug gaan we linksaf langs een bekende beek. We lopen namelijk langs de Rodebach of Rode Beek, hetzelfde water waarlangs wij in het begin van deze tocht reeds wandelden. Vandaag ondervinden we geen hinder van modderige paden, de bevroren spoorvorming maakt het lopen echter geenszins eenvoudiger. We passeren Isenbruch en vervolgen onze weg langs de Saeffeler Bach naar Havert. Enkele jaren geleden – toen de route van de Kennedymars Sittard nog door Duitsland liep – kon men in het plaatselijke schutterslokaal een korte planpauze maken. Van Havert gaat het tussen de akkers door naar Schalbruch. Bij de St. Barbarakapel heeft blijkbaar bezoek van een groep pelgrims daar er een touringcar voor de poort staat geparkeerd.

De Saeffeler Bach tussen Isenbruch en Havert

De Saeffeler Bach tussen Isenbruch en Havert

Langs de Kindergarten lopen we natuurgebied Hohbruch in richting Nederlandse grens. Een verhard fiets- cq. voetpad voert ons al slingerend door het IJzerenbos naar het koffiehuis waar de wandeling van vandaag eindigt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *