Swalmen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 381
Afstand: 15 km.
Start en Finish: Café De Mert

Het zit niet altijd mee. Heb je drie dagen vrij, regent het 2 dagen continue. Gelukkig is dag 3 van de droge variant en kan er alsnog worden gewandeld. Onder de rook van Roermond ligt Swalmen, de start en finish van de geselecteerde wandeling.

Kasteel Hillenraad

Ik parkeer mijn auto bij de uit 1896 daterende neogotische Sint Lambertuskerk en start mijn wandeling richting Duitse grens die vandaag echter niet zal worden overschreden. Na eerst een rondje ‘Zjwaame’ te hebben afgewerkt, steek ik de Rijksweg over naar Kasteel Hillenraad. Het beschermd rijksmonument – een uit de 14de eeuw stammende waterburcht – is niet toegankelijk voor het publiek en dus rest mij niets anders dan er om heen te  lopen. Het is even gedaan met geasfalteerde wegen, voorbij het kasteel wandel ik het bos in om uiteindelijk bij Boukoul de bewoonde wereld weer te bereiken. Na een kleine rondgang door het dorp duik ik het bos weer in. Het komt mij enigszins bekend voor en dat kan kloppen. Twee weken geleden was ik hier al eens (wandeling 1118), ik startte toen bij Plantage Blankwater die ik spoedig weer zal passeren.

Ik vervolg mijn weg langs een sloot en de bessenplanten van de plantage – bessen zijn er uiteraard nog niet – en neem bij een slagboom de veldweg naar rechts. Geruime tijd blijf ik op diverse veldwegen tot aan de bosrand. Hier laat ik de veldweg rechts liggen en volg het parallel lopende bospad. Het pad wordt smaller en volgt de meanderende Swalm. Deze 45 km. lange rivier die uitmondt in de Maas heeft zichtbaar last van de weersomstandigheden, de waterstand is duidelijk hoger dan normaal. Ik passeer diverse klaphekken en wandel over het traject van de oude Romeinse weg Xanten – Heerlen -Aken. Na weer 2 klaphekjes loop ik Swalmen weer binnen en steek de Swalm over. Na de brug sla ik links en verlaat de bebouwde kom een minuut of 5. Nabij het centrum steek ik de doorgaande weg over en wandel naar het NS-station.

Hoogwater in de Swalm

Aldaar steek ik overweg en de Swalmtunnel over en vervolg mijn weg aan de andere zijde van de spoorlijn en de A73. In het buurtschap Middenhoven volg ik de klinkerweg die na het laatste huis een dalend bospad wordt. Bij een houten brug – rechts ligt kasteelruïne ‘Ouborg’ – ga ik links onder de A73 door en sta plots voor het dorpje ‘Zjwaamvallei’. Het betreft hier een verzameling miniatuurhuisjes die – volgens info van een vriendelijke voorbijgangster – gedurende 53 jaar zijn gebouwd. Als ik de papierfabriek ben gepasseerd ben ik zo goed als weer op de Markt. Weer een Midden-Limburgse wandeling voltooid, wordt vervolgd…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *