Sweikhuizen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1503
Afstand: 8,6 km.
Start en Finish: Boshut De Dikke Daniker

2021: doel niet gehaald! Klinkt dramatisch maar is het niet. Op 1 oktober jl. was i nog exact op schema om de 1.00 km. vol te maken. Echter, een CVA – oftewel een beroerte of herseninfarct – op 4 oktober gooide roet in het eten. Gelukkig ben ik goed hersteld en is het weer de hoogste tijd om aan het wandeldoel van 2022 te gaan werken. Voorlopig heb ik deze gelijk gesteld an die van vorig jaar.

Boshut De Dikke Daniker

Ik begin voorzichtig omdat ik niet weet hoe goed ik een langere tocht over bospaden al kan verdragen.  Mijn eerste wandeling van het jaar start in de gemeente Beekdaelen die bij Manège Ten Eysden aan Geleen grenst. Deze gemeentegrens wordt hier gevormd door de Geleenbeek en die volg ik enige tijd over Geleens grondgebied naar Sweikhuizen. Ik passeer aan mijn linkerhand Streekboerderij ‘Daniken’ en even verder aan rechterzijde de visvijvers ‘Driepoel’. Bij de uit 1259 stammende Biesenhof steek ik de beek over en vervolg mijn weg langs de rand van Sweikhuizen. Over smalle bospaadjes klim ik al kronkelend naar boven alwaar ik uitzicht heb op de skyline – lees het fabrieksterrein Chemelot – van Geleen. Ter hoogte van de tennisbanen van GTR volg ik de Geleenbeek weer, nu richting Spaubeek.

De Annakapel in Oude Kerk

Even voorbij het voormalig retraitehuis st. Ignatius – tegenwoordig in gebruik als asielzoekerscentrum – steek ik de beek weer over en loop door de weide naar de St. Annakapel (1865) in de buurtschap Oude Kerk. Via het Stammenderbos wandel ik weer richting Danikerbos. Tijdens het bedwingen van het steile pad nar de bovenkant van het hellingbos wordt ik mij bewust van het gemis van 3 maanden gebrek aan wandeltochten. Maar alles komt goed en natuurlijk bereik ik veilig en wel het hoogste punt. Het fijne aan een beklimming is dar er meestal een afdaling volgt. En jawel, via een smalle asfaltweg loop ik de bebouwde kom van Sweikhuizen binnen. Voorbij het plaatselijke kerkhof wordt het pad weer onverhard en hier en daar enigszins drassig.

De Sint Dyonisius en Odiliakerk te Sweikhuizen

Enkele honderden meters verderop ben ik in het Danikerbos en wandel verder richting de tot 2 gemeentes behorende buurtschap Daniken. Aan de rand van de bebouwing passeer ik de voormalige stemfabriek St. Jozef om vervolgens met een omtrekkende beweging aan de Geleense zijde van de buurtschap te geraken. Langs de linkeroever van de Geleenbeek loop ik door de modder terug naar de Dikke Daniker, de tocht is volbracht. Het viel niet tegen, binnenkort staat nog een wandeling in de buurt van zo’n 10 kilometer en als dat ook zonder problemen verloopt dan zullen snel weer langere tochten op het programma staan.

We zijn weer begonnen, hup met de geit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *