Tessenderlo

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1160
Afstand: 15,2 km.
Start en Finish: Brasserie De Bosrand

De komende 2 weken beloven intensieve weken te worden. Vanaf aanstaande donderdag de Heuvelland4daagse en aansluitend anderhalve week wandel over de Rheinsteig tussen Mainz en Koblenz. Vandaag een beetje inlopen tijdens een gemakkelijke boswandeling naar de Abdij van Averbode nabij Tessenderlo.

Corsicaanse dennen nabij Averbode

De wandeling start aan de bosrand op de parkeerplaats van de gelijknamige brasserie. Het eerste gedeelte van de tocht gaat door de bossen van Gerhagen om vervolgens het Natuurreservaat Averbode Bos & Heide te betreden. Hier in het heidegebied passeer ik een uitkijkpunt waar ik een mooi uitzicht heb  over het ven Nooit Gedacht. Wie had dat kunnen bedenken?! Na geruime tijd  – na een wandeling door een dennenbos met Corsicaanse dennen – bereik de doorgaande weg N165 welke ik even volg over het naastgelegen wandelpad naar de Abdij van Averbode.

De Abdij van Averbode

Ik kan het niet laten om even de binnenplaats van het in 1135 gestichte Norbertijner klooster op te lopen om een indruk te krijgen van de mooie abdijkerk (1664-1672). Na een korte rondgang over de binnenplaats steek ik doorgaande weg weer over en wandel over de Abdijstraat – ook bekend als ‘lekdreef’ vanwege de vele ijsverkopers – het bos weer in. Ik blijf door het beboste natuurgebied wandelen tot aan de doorgaande weg N127. Ik steek nog niet over maar bezoek eerst nog een 30 meter verderop gelegen uitkijkhut voor een fraaie uitzicht over het ven Munnixsgoor. Na de korte uitstap dan toch naar de andere kant van de asfaltweg het bos weer in.

Het ven Munnixsgoor

Vlak voor een paardenrenbaan ga ik linksaf over een bospad naar de Gerhagenvijver waar jong en oud hun ideale visstek hebben gevonden. Na de kantine vervolg ik mijn weg terug naar de brasserie aan de bosrand. Na een hapje en een drankje – het is ondertussen al aardig warm geworden – kan ik huiswaarts keren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *