Thialf

Het vriest nog niet maar het schaats-seizoen is toch begonnen en wel met het het NK afstanden. Gisteren is het het Nederlands kampioenschap van start gegaan in Heerenveen. Op dus naar Thialf voor de rentree van Sven Kramer op het vaderlandse schaats-toneel.

De autorit vanuit het diepe Zuiden was voorspoedig verlopen en zodoende arriveerden we als een van de eersten in het KPN Clubhuis. De hoofdsponsor van het NK had een grote hal ingericht als pauzeruimte compleet met vele activiteiten voor elk wat wils en natuurlijk een groot podium. Terwijl in de ijshal de shorttrackers het voorprogramma verzorgden vond in het clubhuis de kinder-persconferentie plaats. Een tiental geselecteerde kinderen mocht hun prangende vragen afvuren op een drietal schaats-coryfeeën, voormalig sprintkampioen Erben Wennemars, schaatscoach Johan de Wit en natuurlijk Sven Kramer zelf.

Vandaag staat het programma voor een belangrijk deel uit sprintonderdelen. Eerst rijden zowel de dames als de heren hun tweede rit op de 500 meter en daarna is voor beiden de 1.000 meter aan de beurt.  Bij de dames zorgen deze afstanden voor de eerste tweevoudig kampioen van het weekend, Thijsje Oenema weet zowel de 500 als de 1.000 meter op haar naam te schrijven. Bij de heren zijn de titels voor Ronald Mulder op de 500 en voor Stefan Groothuis op de 1.000 meter.

Als afsluiting van de dag rijden 20 dames 3 km. in het rond. De gedoodverfde favorieten kunnen hun rol niet waarmaken, zij worden in de 8ste rit op hun nummer gezet door een 17-jarige junior. Pien Keulstra wordt verrassend Nederlands kampioen op de 3.000 meter, Valkenburg en Wüst maken het podium compleet.

Na de laatste rit gaat het naar Leeuwarden om te slapen, morgen weer 3 afstanden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *