Thorn

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 438
Afstand: 14,5 km.
Start en Finish: B&B ’t Kapelhuis

Aan de rand van Thorn – vlakbij Ittervoort – ligt de Kapel Onder de Linden. Vanaf de naastgelegen Bed en Breakfast begin ik aan een uit 2 lussen bestaande wandeltocht.

Kapel Onder de Linden te Thorn

Het eerste gedeelte richting Panheel wordt gekenmerkt door een groot aantal kapelletjes langs de route. Voor de volledigheid een korte opsomming in volgorde van passeren: St. Antonius-, St. Rochus-, St. Barbara-, H. Familie-, St. Jozef- en St. Petruskapel. Tenslotte loop ik voorbij het voormalige klooster Maria Rust even voorbij een tfohuisje naar de Kapel Onze Lieve Vrouwe van Rust welke is ingebouwd in de kloostermuur. Om het verhaal compleet te maken ligt vlak voor de voorrangsweg nog de St. Catharuinakapel. Genoeg kapellen voor vandaag en ik ga rechtsaf over het fietspad naar het viaduct over de A2. Vervolgens wandel ik een stuk langs het kanaal Wessem-Nederweert. Bij de sluis van Panheel ga ik links en loop langs het populaire dagstrand Fun Beach. Ik ben aan de vroege kant want het recreatiepark gaat pas over een half uur open.

Fun Beach bij Panheel

Ik maak een ruime omtrekkende beweging door het natuurgebied Leerke Ven met zijn vele meertjes om aan de andere zijde van Fun Beach het natuurgebied weer te verlaten. ik steek de druk Thornerweg over en wandel langs de Sint Antoniusplas naar de bebouwde kom van Panheel. Na het kanaal ga ik rechts en volg korte tijd de asfaltweg. Voorbij een grote loods ga ik linksaf en loop parallel aan de A2. Na een viaduct ga ik rechtdoor en volg de weg an de andere zijde van de autosnelweg. Via een wildrooster loop ik door het natuurgebied Meggelveld naar de eerder gepasseerde St. Petruskapel. Ik volg korte tijd het verbindingsstuk naar Thorn, het witte stadje. Voorbij het clubhuis en de schietbomen van de plaatselijke schutterij steek ik aan de rand van Thorn de doorgaande weg over en ga rechtdoor richting Grote Hegge. Na de waterplas en evenementenlocatie met dezelfde naam wandel ik over de kinderkopjes Thorn binnen.

Doorkijkje naar de abdijkerk in Thorn

Langs de abdijkerk loop ik door het karakteristieke dorpsgezicht naar de Algemene Begraafplaats aan de Beekstraat. Ik volg nu geruime tijd het smalle bospad langs de Itterbeek – tevens de grens met België – voorbij het sportcomplex van FC Maasgouw. Tenslotte bij de Hubertuskapel uit 1769 rechtsaf en dan rechtdoor naar het eindpunt van deze mooie wandeling….

Comment
  1. Leuk Peter. Ik heb alles gelezen. Heb sinds kort weer Facebook. Fijn dat je zo geniet in je uppie . Maar zo vind je ook de rust om zo gedetailleerd te genieten zonder geklets om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *