Tienray

Ik ben in het bezit van een aanzienlijke verzameling wandelboeken en een aantal heb ik al geruime tijd niet meer ingezien. Onlangs heb ik het boekje ‘Pelgrimswandelingen in Limburg’ weer eens ter hand genomen met de bedoeling een keuze uit het aanbod te maken. Aangezien ik vandaag een werkgerelateerde afspraak had in Venlo lag de regio Noord-Limburg voor de hand en zodoende  viel mijn oog op een 12 kilometer lange wandeling in de omgeving van Tienray.

De O.L.V. Troosteresder Bedrukten in Tienray

De O.L.V. Troosteresder Bedrukten in Tienray

Over het algemeen zijn de routes in de boekwerken van uitgeverij TIC uitstekend gedocumenteerd maar omdat mijn exemplaar reeds in 2007 is geschreven zijn kleine discrepanties onvermijdelijk. Even buiten het dorp wordt dit al snel duidelijk. Ik vertrek bij de kerk van O.L.V. Troosteres der Bedrukten en wandel via de ‘kruisweg’ richting Meerlo. Nog voordat ik Meerlo bereik ben ik al twee maal in de fout gegaan. De in de routebeschrijving genoemde bordjes zijn in geen wegen of velden te zien en zodoende maak ik een paar extra kilometers. Mijn smartphone en het bijgeleverde kaartje brengen echter uitkomst en uiteindelijk kan ik mijn weg via de geplande route vervolgen. De route door Meerlo is bekend terrein, het Pieterpad volgt namelijk dezelfde weg. Zo’n vijf jaar geleden liep ik hier in tegengestelde richting en overnachtte toen in de B&B naast de kerk.

Het Kasteelke van Meerlo

Het Kasteelke van Meerlo

De verharde weg wordt nog een kort moment verlaten voor een kort bezoek aan het ‘Kasteelke van Meerlo’ voordat ik de wandeling kan voortzetten naar Blitterswijck. Bij de afslag Bosberglaan zou een bordje ‘Sportpark’ moeten staan maar dat is dus niet zo. Even later is de reden hiervan snel duidelijk; de sportvelden zijn niet meer in gebruik, het gras is al geruime tijd niet meer gemaaid en de kantine is dicht getimmerd. Aan mijn rechterhand zie ik kerk van Meerlo weer en draait de route vanzelfsprekend naar links. Na enige tijd wandel ik langs bungalowpark ‘het Roeckenbos’ Blitterswijck binnen. Na een kort bezoek aan de St. Annakapel verlaat ik het dorp bij de forellenvijvers ‘Keijzersberg’. Bij het buurtschap Megelsum moet in het kader van de pelgrimswandeling de uit de 18de eeuw daterende Mariakapel nog worden bekeken. Volgen de routebeschrijving – nog steeds uit 2007 – staat de kapel op de nominatie om opgeknapt te worden. Volgens mijn observatie zijn deze werkzaamheden ondertussen reeds uitgevoerd.

Forellenvijver 'Keijzersberg' met gerestaureerde molenromp

Forellenvijver ‘Keijzersberg’ met gerestaureerde molenromp

Langzamerhand komt het eindpunt van de wandeling alweer in zicht. Als ik bij de kerk de GPS-gegevens raadpleeg constateer ik  dat ik tengevolge van de verouderde routebeschrijving ruim 5 km. teveel heb afgelegd…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *