Togaatje

Voormalige bezoekers van café ’t Luifeltje zal de titel van vandaag zeker bekend voorkomen. Het had betrekking op een stamgast èn advocaat met een klein postuur. Zijn werkkleding viel dan ook in de categorie kinderkleding. Maar welk kind wilt vrijwillig in een toga rondlopen…………
Enfin, over deze kleine jurist gaat het vandaag dus niet, maar wel over toga’s.

Vandaag was de 4-jaarlijkse open dag van de rechtbanken en waren dus ook in Maastricht de deuren geopend voor het geïnteresseerde publiek. Een aantal standjes, een rondleiding door het rechtbankgebouw èn gratis koffie: ziehier een educatief dagje justitie.

Open dag rechtbank Maastricht

Grote belangstelling was er voor de diverse “rechtzaken”  die in de verschillende zalen plaats vonden. De aard van de zaken betrof zowel civiele als strafrechtelijke onderwerpen. De casus schuldsanering waar ik getuige van mocht zijn ontlokte bij mijn favoriete rechtbankmedewerker de zeer actuele uitspraak:

Dat is hier tegenwoordig Scheringa en inslag!

Er was natuurlijk veel meer te zien en veruit favoriet was het keldergedeelte van het voormalig ziekenhuis. Hier is namenlijk het cellenblok gevestigd en kon men aan den lijve ondervinden hoe het voelt om opgesloten te zijn. Tevens stonden hier 2 wagens van het justitiële taxibedrijf en ook niet-criminelen mochten hier even plaats in nemen.

Een rechtbank bezoek je liever niet uit vrije wil – een ziekenhuis trouwens ook niet – maar vandaag was dan ook een uitzondering. Over 4 jaar is er weer een open dag en ben je in de gelegenheid, vereer de rechtbank dan eens met een bezoek.
Boeiend, leerzaam èn gratis koffie……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *