Tongeren

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 741
Afstand: 14,8 km.
Start en Finish: Hotel Restaurant Eburon

Begin mei bezocht ik de oudste stad van Duitsland, namelijk Trier. Om in die flow te blijven wandel ik nu vanuit de oudste stad van België en dat is Tongeren.

Officieel is de start bij Hotel Eburon maar aangezien het parkeren hier lastig is, is er voorzien in een alternatieve startplaats. Deze is de vlakbij gelegen gratis parkeerplaats De Motten. Het adres in de routebeschrijving geeft echter geen toegang tot de parkeerplaats maar na enig zoekwerk en vertraging vind ik uiteindelijk toch mijn parkeerplek. ik verlaat Tongeren en wandel richting Nerum. Na de brug over de Jeker ga ik links en loop via een viaduct onder de spoorlijn Tongeren-Luik door. Bij een infobord wandel ik het natuurgebied Kevie in.

Vlonderpad door natuurgebied Kevie

Over een lang vlonderpad kom ik bij een verharde weg die ik maar liefst 30 meter volg om dan via een klaphek geruime tijd een mooi bospad te volgen. Bij een brug volg ik fietsroute 112, een betonnen pad waar eens een treintracé was. Ik steek weer eens de Jeker over en volg het pad tot een T-splitsing voor een boerderij. Hier ga ik links en wandel via de carport een weiland in. Iets verder ga ik rechts langs de akker over een pad dat officieel geen pad is naar een asfaltweg. Ik ga linksaf en verderop steek ik een drukke voorrangsweg over. Ik ga rechtdoor over het graspad dat overgaat in een stijgende klinkerweg en vervolgens geasfalteerd wordt. In het buurtschap Berg ga ik rechts en volg nu de met een rode pijl gemarkeerde route.

De Sint Lutgardiskerk in Tongeren

Bij de Sint Genovevakapel van Blaar (1873) ga ik rechts en stap ik over de gele cirkel route. Via een klaphek loop ik wel het natuurgebied Kevie binnen. Ik volg nu het mooie pad langs de meanderende Jeker en passeer daarbij een vogeluitkijkpost. Bij een grindweg wandel even over een verbindingsstukje, ik was hier dus al eerder vandaag. Ik steek een doodlopende asfaltweg over en volg het smalle graspad. Vervolgens loop ik schuin over een grasveld naar de Sint Lutgardiskerk. Hier ga ik linksaf naar het centrum van Tongeren. Bij de St. Jacobusgasthuiskapel uit 1660 ga ik links naar hotel Eburon.

De resten van de Tongerse stadswal

Vlak voor de voorrangsweg ga ik rechts over de middeleeuwse stadswal – gebouwd tussen 1241 en 1290 – en even verder passeer ik de Moerepoort, de enige overgebleven stadspoort. Een paar 100 meter verderop bereik de de parkeerplaats waar ik de wandeltocht ben begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *