Trage Tocht Velp

Door een samenloop van omstandigheden ga ik vandaag wandelen in het Gelderse Velp. Een goede vriend heeft een afspraak op Kasteel Rosendael en ik begeleid hem op zijn trip. Via wandelzoekpagina.nl heb ik een route rondom Velp gevonden van zo’n 12 km. De tocht start officieel bij het NS-station maar aangezien het kasteel gepasseerd wordt bevorder ik de buitenplaats tot alternatief startpunt.

Emmapyramide – gesloten wegens te smalle trap

Voorbij het kasteel sla ik linksaf een stijgend grindpad in. Ik passeer een klaphekje en vervolg mijn weg naar de begraafplaats Rosendael, een uniek kerkhof midden in het bos. Het aantal wandelaars is beperkt, maar daarentegen kom ik wel veel fietstoeristen tegen. Ik kruis dan ook regelmatig een fietspad tot ik uiteindelijk bij de Emmapyramide aan kom. Natuurlijk geen echte pyramide – geen mummies te zien – maar een 98 meter hoge heuvel met een uitkijktoren. Tengevolge van Covid-19 is het uitzichtpunt helaas niet toegankelijk.

Landgoed Beekhuizen – vijver met waterval/trap

Dan maar verder zonder adembenemend uitzicht over het ‘Rozendaalse Veld’. Na het oversteken van een verharde weg wandel ik ‘Landgoed Beekhuizen’ in. Direct na de toegangspoort ligt een nogal groenige vijver, niet geschikt om te zwemmen. Vervolgens wandel ik langs en over een beekje naar de Keienberg. Eerst langs een vijver met veel trappen en waterpartijen en dan naar een soort van monument waarvan de betekenis mij totaal onduidelijk was.

Kasteel Biljoen

Onderweg naar het volgende landgoed kom ik 2 groepen scouts tegen, het is blijkbaar nog zomerkamp-tijd. Na de spoorwegovergang wandel ik via een wit hek naar de slotgracht van kasteel Biljoen. Het centrum van Velp komt snel dichterbij en is het grotendeels afgelopen met onverharde paden. Bij mijn eindpunt – Kasteel Rosendael – neem ik een eenvoudige doch voedzame lunch bij Oranje-rie. De dag zit er weer op; mooi weer en een fraaie wandeling. Kortom, een succesvolle dag……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *