Ulestraten

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 91
Afstand: 14,9 km.
Start en Finish: Café Walk Inn

Ik blijf vandaag eens dicht bij huis en wandel rondom Ulestraten, een dorp tussen Beek en Meerssen.

Een kleine veestapel nabij Houthem

Ik parkeer mijn auto bij een oorlogsmonument en wandel naar de rijksmonumentale Catherina kerk uit 1904. Ik blijf voorlopig even op de verharde weg, om precies te zijn de Dorpsstraat die overgaat in Genzon. Ik volg de stijgende weg tot voorbij de bebouwde kom en ga rechtsaf over het plateau van Schimmert. In de verte vormen de St. Remigiuskerk en de watertoren de karakteristieke skyline van Schimmert. Langs het akkerland loop ik naar de rand van Haasdal. Vervolgens wandel ik verder naar het Kloosterbos. Ht bospad daalt af naar d A79 tussen Heerlen en Maastricht.  Aan de andere kant van de autosnelweg ligt Houthem maar daar ga ik niet heen. Vlak voor de verkeersader ga ik rechts omhoog.

Villa de Kluis oftewel Château l’Ermitage

Bij een drietal huizen ga ik weer bergaf. Bijna beneden breng ik een kort bezoek aan een bijzondere Calvariekapel aan de achterzijde van Villa de Kluis. Helemaal beneden volg ik de verharde weg langs voorgenoemde villa die tegenwoordig Château l’Ermitage wordt genoemd. Een eind verder ga ik rechtsaf over de Hetjensweg. Deze veldweg verandert vlak voor de top in een smalle asfaltweg en eindigt in de buurtschap Raar. Ik volg de doorgaande weg zo’n 500 meter en ga dan links over het Raarvoetpad langs een grote mergelmuur naar beneden. Ik blijf de paden door bos en veld volgen naar de buurtschap Waterval. Bij een mooi vakwerkhuis ga ik via een aantal stegelkes steil omhoog door enkele weilanden naar de top van de 129 meter hoge Wijngaardsberg. Vervolgens wandel ik over een graspad langs de wijngaard van Domein de Wijngaardsberg.

Druivenstokken van Domein de Wijngaardsberg

Na een draaihekje loop ik over het dalende trichtervoetpad naar de verharde weg die ik enige tijd naar recht volgt. Langs 2 mergelstenen pilaren betreed ik het landgoed Vliek en na 50 meter ga ik linksaf het Vliekerbos in. Ik steek een beekje over en dan ben ik alweer in de bebouwde kom van Ulestraten…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *