Ulestraten

De Vallekebergse Alpe Vrung  hebben in respectievelijk 2002 en 2006 twee wandelgidsen uitgebracht in de serie ‘Limburg te voet‘. Deel 1 – Geuldal – bestaat uit 28 wandelingen waarvan de laatste een 64 km. lange tocht langs de gehele loop van de Geul is. In deel 2 – Heuvelland – staan 30 wandelroutes variërend van 5 t/m 19 kilometers. Ik heb de afgelopen jaren al diverse wandelingen uit deze 2 publicaties gelopen, vandaag staat een tocht uit deel 2 op het programma: via Kloosterbos en Raarveld naar het prachtige Waterval.

De 15 kilometer lange route start en eindigt bij de H. Catharinakerk van Ulestraten. Direct na vertrek begint het pad – in dit geval de Dorpstraat – te stijgen tot aan de Lourdeskapel van Genzon. Even buiten de bebouwde kom is het gedaan met de verharde weg en duik in het open veld in. In de verte is de watertoren van Schimmert goed te zien en daar laat ik hem op deze zondag rustig liggen. Via het Ravensbosch en Kloosterbosch nader ik een exponent van de vooruitgang, de autosnelweg A79 doemt op achter de bomen.

Vanaf l’Ermitage blijf ik zo’n 500 meter parallel aan de autoweg lopen totdat het pad naar rechts draait  om vervolgens al stijgend de buurtschap Raar te bereiken. Hier moet weer een klein stukje verharde weg worden overwonnen maar dan snijdt het smalle pad weer vrolijk door het landschap. In de verte zie ik de Wijngaardshoeve reeds hoog boven Waterval uitsteken maar toch zal ik eerst een grote omtrekkende beweging moeten maken.

Als eenmaal de steile klim naar de hoeve is overwonnen, gaat het eerst langs de wijnranken om spoedig weer door het bos naar beneden te lopen. Het laatste stukje tot de bebouwde kom van Ulestraten voert de wandelaars over het landgoed Vliek en daarbij wordt het gelijknamige Huis Vliek op gepaste afstand gepasseerd.

Bij het verlaten van het bos ga ik rechtsaf en vervolg het laatste stuk over de verharde weg totdat ik weer voor de dorpskerk sta…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *