Urmond

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 819
Afstand: 11,8 km.
Start en Finish: Terpkerk Urmond

Wandelgids Zuid Limburg zorgt voor verwarring! De wandeling zou moeten starten bij eetcafé Bie Brigitte maar de horecagelegenheid is niet meer. Sinds 1 maart jl. is het etablissement namelijk verhuisd naar Nattenhoven en de routebeschrijving is hier nog niet op aangepast. Geen nood, het pand tegenover de werpkerk staat er nog steeds en ik kan hier gewoon beginnen met wandelen.

Het Heidekamppark met zicht op Chemelot

Vanaf de hooggelegen terpkerk wandel ik door de mooie straatjes van Oud-Urmond langs de voormalige burgemeesterswoning uit 1170 en het Schippershuis uit 1617. Vanuit de Brugstraat volg ik het klinkerpad naar boven. Hier steek ik het Julianakanaal over en loop verder over de asfaltweg richting Stein. Direct na de spoorbrug sla ik linksaf naar de voormalige gipsdemonie van DSM. Tegenwoordig heet dit wandel- cq. fietsgebied het recreatiegebied Heidekamppark. De routebeschrijving wijkt hier af van de GPS-data maar dat is voor mij geen probleem. Ik ben hier goed bekend en besluit de langere route op de navigatie-app te volgen. Aan de andere zijde van het park steek ik de doorgaande weg over en wandel langs een bossage over de Koestraat naar de Steinse wijk Kerensheide. Hier kan ik zonder enig gevaar midden over de normaal drukke Mauritsweg lopen daar deze wegens werkzaamheden voor alle verkeer is afgesloten. Dan volgt een wandeling door het recreatiepark Steinerbos. Jeugdherinneringen komen los als ik langs de oever van de roeivijver naar de brasserie flaneer.  

De haven van Stein

Na een bruggetje verlaat ik het park weer via het feeërieke woonwijken in het groen. Vervolgens wandel ik door de bebouwde kom van Stein naar de oude kern. Vlak voor de St. Martinuskerk in Oud-Stein ga ik rechts het pad omlaag. Iets verder ga ik  via een trappenpad naar het moerasgebied ’t Brook. Na een klaphekje ga ik rechtsaf over de klinkerweg langs een rioolgemaal en klim 80 traptreden omhoog naar de brug over het Julianakanaal bij Meers. Ik steek de brug over en ga gelijk naar rechts naar de oever van het kanaal. Wat volgt is 2 kilometer rechtdoor over het jaagpad naar Urmond. Hierbij passeer ik aan mijn rechterhand de haven van Stein. Vlak voor Urmond verlaat ik de dijk en vervolg mijn weg over het salle begroeide pad langs de oever van de Ur.

Oud-Urmond met centraal het terpkerkje

Bij een bruggetje ga ik naar rechts en gelijk weer naar links, richting clubhuis van Stadssjötterie St. Leendert. Met mooi zicht op Oud-Urmond loop ik richting de uit 1793 daterende terpkerk. De dag is weer goed besteedt, ik ga naar huis…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *