Urzeitliches Drama

Van/naar: Brixen im Thale – Kirchberg
Afstand: 13,5 km.
Hoogtemeters: ↑ 1.000 meter, ↓ 950 meter
Hoogste punt: 1.770 meter (Gaisberg)

Bij het ochtendgloren ben ik blij verrast, het weer is omgeslagen en de ochtendzon schijnt mij tegemoet. Het belooft een mooie dag te worden en ik besluit mijn outfit daarop aan te passen. Ik neem voor de zekerheid wel mijn regenjack mee maar de lange broek laat ik in het hotel achter. Ik passeer het station van Brixen im Thale en kan het niet laten om een korte blik op de dienstregeling te werpen. De trein van de ÖBB is in 3 minuten in Kirchberg en dat is aanzienlijk korter dan de geplande wandeltijd. Ik ben echter niet in de Alpen om te treinen maar om te wandelen……

De Brixenbach stroomt richting Brixen im Thale

De eerste helft van de route gaat zuidwaarts tot aan de Wiegalm om vervolgens noord-oostelijk verder te gaan naar Kirchberg. De licht stijgende verharde weg loopt parallel aan de Brixenbach. Waar de weg aan de andere zijde van de beek verder gaat, blijf ik op de linkeroever. Op een gedeelte van wandelweg 82 is de zogenaamde ‘Kreuzweg’ gesitueerd en dientengevolge passeer ik even later de 14 kruiswegstaties. Tijdens een korte rustpauze is er even tijd om ervaringen uit te wisselen met andere wandelaars maar dan gaat het snel weer verder naar de Brixenbachalm op 1.075 meter. Vanaf hier gaat het steiler omhoog door weide en bos naar de Wiegalm. Het gelijknamige Alpengasthaus is weliswaar ‘open for business’ maar ik besluit mijn weg te vervolgen. Eerst moet er echter een keuze gemaakt worden. Men heeft namelijk een alternatieve route voorzien waarbij de Gaisberg niet beklommen hoeft te worden. Ik maak een korte overweging en – u raadt het al – neem een  aanvang met de klim naar het gipfelkreuz op 1.770 meter.

De Hohe Slave gezien vanaf de Gaisberg

Het is maar goed dat dat kruis er überhaupt staat, de top is namelijk weinig markant en was anders niet als zodanig opgevallen. Meerdere wandelaars genieten hier van het 360° uitzicht en ik ontdek dat ik hier zelfs zicht heb op de Hohe Salve waar ik gisteren in de regen stond te turen. Aan de oostzijde zie ik in de diepte de alternatieve vlakkere route lopen, ik ben blij dat ik voor de meer uitdagende variant heb gekozen. De afdaling verloopt geleidelijk en na verloop van tijd komen de ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ route bij elkaar. Ik moet even zoeken naar de route – de rood/witte markeringen zijn ietwat onduidelijk – en kies uiteindelijk voor een pad welke mij de juiste lijkt. Het steile moeilijk begaanbare paadje zoekt zich een weg naar beneden via meerdere zogenaamde ‘serpentine’ en ik vraag mij meerdere malen af of dit wel het juiste pad is. Als ik een bredere veldweg bereik is alle twijfel snel verdwenen.

Met de Sesselbahn naar Kirchberg in Tirol

Hier staat een van de bekende gele wegwijzers van de KAT Walk en ik blijk vlakbij de Gaisbergstüberl op 1.289 meter te zijn. Op het bedrijvige terras naast de kabelbaan geniet ik naast een welverdiende halve liter gerstenat van het zicht op Kirchberg in Tirol. Ik besluit de makkelijke en tevens kortste weg naar beneden te nemen: de stoeltjeslift van de Gaisbergbahn……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *